ibs alternatieve behandelingen: acupunctuur, kruiden en supplementen

Alternatieve behandelingen zoals acupunctuur, voedingssupplementen en kruiden niet altijd de officiële wetenschappelijke knikken, maar sommige patiënten bij hen terecht voor hulp met het prikkelbare darmsyndroom (IBS).

Acupunctuur is een populair alternatief therapie voor IBS en andere aandoeningen. Het is bewezen effectief voor de behandeling van chronische pijn, volgens onderzoekers van het National Institutes of Health (NIH). Echter, de studies gemengd of deze behandeling echt voor IBS.

Sommige kleine studies tonen aan dat acupunctuur kan helpen met abdominale opgeblazen gevoel en andere IBS symptomen. Grotere studies zijn nog steeds nodig.

Philip Schoenfeld, MD, msed, MSc, onderzocht verschillende IBS behandelingen toen hij co-auteur van de behandeling richtlijnen uitgegeven door het College of Gastroenterology. Hij zegt dat de harde gegevens waaruit blijkt dat de effectiviteit van acupunctuur is niet erg goed. Maar “dat betekent niet dat acupunctuur misschien niet nuttig zijn,” zegt hij. Veel mensen zeggen dat ze zich beter voelen na de acupunctuur. Uit alle alternatieve opties, vermoedt hij dat acupunctuur sommige mensen met IBS kan helpen.

Het is niet geheel duidelijk hoe dit traditionele Chinese behandeling werkt. Sommige onderzoekers geloven de acupunctuurnaalden stimuleren elektromagnetische signalen in het lichaam. Ze voelen zich deze signalen ofwel het vrijkomen van pijnstillende stoffen aan te moedigen, of stoot het lichaam de natuurlijke genezende systemen in actie.

Acupunctuur is ideaal in combinatie met andere behandelingen, zegt Jeanine Blackman, MD, PhD, medisch directeur van de Universiteit van Maryland Center for Integrative Medicine. Ze zegt dat zelfs in China, de therapie wordt nooit gebruikt op zijn eigen. Praat met uw arts als u overweegt acupunctuur.

Om haar IBS-patiënten te helpen, Blackman adviseert een combinatie van behandelingen, waaronder veranderingen in de voeding, het verminderen van stress, en supplementen zoals teunisbloemolie, bernagie-olie, visolie of probiotica. Ze zegt dat de olie supplementen helpen kalmeren de darmen, en probiotica het herstel van de goede balans van bacteriën in het spijsverteringsstelsel.

Teunisbloemolie komt uit het zaad van een kleine gele wilde bloemen en borage olie komt uit het zaad van een gemeenschappelijke wiet. Beide supplementen zijn vergelijkbaar. Sommige voorstanders zeggen teunisbloemolie kan helpen bij het verbeteren van IBS-symptomen, vooral bij vrouwen die last hebben van een verslechtering van de pijn, ongemak, en een opgeblazen gevoel tijdens hun menstruatie. Maar beweringen over teunisbloemolie zijn grotendeels onbewezen, meldt de Universiteit van Californië in Berkeley Wellness Guide to voedingssupplementen. Plus, bijwerkingen verluidt omvatten maagklachten, hoofdpijn en huiduitslag.

Visolie supplementen zijn onderzocht, samen met vis voor een aantal voordelen, zoals het voorkomen van hart-en vaatziekten en het verlichten van auto-immuunziekten. Er lijkt niet enig wetenschappelijk bewijs echter, dat zij voor IBS.