kava: toepassingen, bijwerkingen, interacties en waarschuwingen

Ava Pepper, Ava Root, Awa, Gea, Gi, Bedwelmende lange peper, Bedwelmende Pepper, Kao, Kavain, Kavapipar, Kawa, Kawa Kawa, Kawa Pepper, Kawapfeffer, Kew, Lawena, lange peper, Malohu, Maluk, Maori Kava, Meruk , Milik, Piper methysticum, Poivre de ..; Bekijk alle namen Ava Pepper, Ava Root, Awa, Gea, Gi, Bedwelmende lange peper, Bedwelmende Pepper, Kao, Kavain, Kavapipar, Kawa, Kawa Kawa, Kawa Pepper, Kawapfeffer, Kew, Lawena, lange peper, Malohu, Maluk, Maori Kava, Meruk, Milik, Piper methysticum, Poivre des Cannibales, Poivre des Papous, Rauschpfeffer, Wortelstok Di Kava-Kava, Sakau, Tonga, Waka, Wurzelstock, Yagona, Yangona, Yaqona, Yaquon, Yongona; Hide Namen

Kava is een drank of een extract dat wordt gemaakt van Piper methysticum, een plant afkomstig uit de westelijke Stille Oceaan eilanden. De naam “kava” komt van het Polynesische woord ‘awa’, dat bitter betekent. In de Stille Zuidzee, kava is een populaire borrel, vergelijkbaar met alcohol in westerse samenlevingen; Er zijn een aantal BIG bezorgdheid over de veiligheid over kava. Veel gevallen van leverschade en zelfs enkele sterfgevallen zijn terug te voeren op het gebruik kava. Als gevolg daarvan is kava verbannen uit de markt in Europa en Canada. Dit verbod heeft de economieën van Pacific Island landen die kava exporteren kwetsen. Ondanks de gezondheid betreft, is kava niet is genomen uit de Amerikaanse markt; Sommige mensen nemen kava via de mond tot angst, stress en onrust te kalmeren, en slaapproblemen (slapeloosheid) te behandelen. Het wordt ook gebruikt voor attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD), terugtrekking uit benzodiazepine drugs, epilepsie, psychose, depressie, migraine en andere hoofdpijnen, chronisch vermoeidheidssyndroom (CFS), verkoudheid en andere luchtweginfecties, tuberculose, spierpijn, en preventie van kanker; Sommige mensen nemen ook kava via de mond voor infecties van de urinewegen (UTI), pijn en zwelling van de baarmoeder, geslachtsziekten, menstruatie ongemak, en seksueel verlangen te verhogen; Kava wordt aangebracht op de huid van huidziekten zoals lepra, wondgenezing bevordert, en als pijnstiller. Het wordt ook gebruikt als mondspoeling voor aften en tandpijn; Kava is ook geconsumeerd als een drank in ceremonies om ontspanning te bevorderen.

Kava invloed op de hersenen en andere delen van het centrale zenuwstelsel. De kava-lactonen in kava worden verondersteld verantwoordelijk is voor de effecten.

Mogelijk Effectieve fo; Angst. Het meeste onderzoek toont aan dat het nemen van kava extracten die 70% kavalactonen kunnen verlagen angst bevatten en kan net zo goed werken als een aantal voorgeschreven anti-angst medicijnen. De meeste studies hebben een specifiek kava extract gebruikt (WS 1490, Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals). Maar sommige inconsistent bewijs bestaat. Een reden voor de tegenstrijdige resultaten kan de duur van de behandeling. Het is mogelijk dat behandeling gedurende ten minste 5 weken nodig om symptomen te verbeteren. Ook kan kava effectiever bij mensen met ernstige angst, bij vrouwelijke patiënten, of bij jongere patiënten; Onvoldoende bewijs fo; Benzodiazepine ontwenningsverschijnselen. Vroeg onderzoek suggereert dat langzaam verhogen van de dosis van een bepaald kava extract ((WS1490, Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals) in de loop van een week bij een lagere dosis van benzodiazepinen in de loop van twee weken kan voorkomen ontwenningsverschijnselen en angst bij mensen te verminderen die zijn het nemen van benzodiazepinen voor een lange periode van tijd; Kankerpreventie er enkele vroege aanwijzingen dat het nemen van kava kan helpen om kanker te voorkomen;.. Insomnia onderzoek naar de effectiviteit van kava in mensen met slaapproblemen is inconsistent sommige onderzoek blijkt dat het nemen van. een specifiek kava extract (WS1490, Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals) per dag gedurende 4 weken vermindert slaapproblemen bij mensen met angststoornissen Maar ander onderzoek suggereert dat het nemen van kava driemaal daags gedurende 4 weken niet slapeloosheid bij mensen met angst te verminderen;. symptomen van de menopauze . Vroege onderzoek toont aan dat het nemen van een specifieke kava extract (WS1490, Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals) per dag gedurende 8 weken vermindert de angst en opvliegers bij postmenopauzale vrouwen. Ander onderzoek toont aan dat het nemen kava dag gedurende 3 maanden kunnen verminderen depressie, angst en opvliegers; Spanning. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van een enkele dosis van kava oraal symptomen geassocieerd met mentale stress taken kunnen verminderen; Rusteloosheid; Attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD); Epilepsie; Psychose; Depressie; Chronisch vermoeidheidssyndroom (CFS); hoofdpijn; Verkoudheid; Infecties van de luchtwegen; Tuberculose; Spierpijn; Urineweginfecties (UWI); Zwelling van de baarmoeder; Seksueel overdraagbare aandoeningen; Menstruatieproblemen; Seksuele opwinding; Huidziektes; Wondgenezing; Andere condities. Meer bewijs is nodig om kava cijfer voor dit gebruik.

Kava is mogelijk onveilige bij inname via de mond. Gebruik het niet. Ernstige ziekte, met inbegrip van schade aan de lever, is opgetreden zelfs met kortdurend gebruik van de normale doses. Het gebruik van kava voor slechts 1-3 maanden heeft geleid tot de behoefte aan levertransplantaties, en zelfs de dood. Vroege symptomen van leverschade onder vergeelde ogen en de huid (geelzucht), vermoeidheid en donkere urine. Als u besluit om kava te nemen, ondanks waarschuwingen van het tegendeel, moet u frequent leverfunctietests te krijgen; Met behulp van kava kunt u niet in staat om te rijden of veilig te bedienen van machines te maken. Do kava niet voordat je van plan bent op het rijden. “Rijden-under-the-invloed” citaten zijn afgegeven aan mensen rijden onregelmatig na het drinken van grote hoeveelheden van kava thee; Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen: Zwangerschap en borstvoeding: Gebruik geen kava als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Kava is mogelijk onveilige bij inname via de mond. Er is een punt van zorg dat de baarmoeder zou kunnen beïnvloeden. Ook sommige van de gevaarlijke chemische stoffen in kava kan overgaan in de moedermelk en kan een borstgevoede baby schaden; Depressie: Kava gebruiken, kunnen een depressie erger te maken; Leverproblemen: Kava kunnen leverproblemen, zelfs bij gezonde mensen veroorzaken. Het nemen van kava als u al een leverziekte is het nemen van een risico. Mensen met een voorgeschiedenis van leverproblemen moet kava voorkomen; De ziekte van Parkinson: Kava zou de ziekte van Parkinson verergeren. Do kava niet als je deze aandoening; Chirurgie: Kava tast het centrale zenuwstelsel. Het zou het effect van anesthesie en andere medicijnen gebruikt tijdens de operatie te vergroten. Stop het gebruik van kava minstens 2 weken vóór een geplande operatie.

Kava kan slaperigheid veroorzaken. Alprazolam (Xanax) kan ook slaperigheid veroorzaken. Inname van kava samen met alprazolam (Xanax) mag teveel slaperigheid veroorzaken. Vermijd het nemen van kava en alprazolam (Xanax) samen.

Kava kan slaperigheid en slaperigheid veroorzaken. Medicijnen die slaperigheid veroorzaken, worden kalmerende middelen genoemd. Inname van kava samen met kalmerende medicijnen kan leiden tot te veel sleepines; Sommige kalmerende medicijnen zijn onder andere clonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), fenobarbital (Donnatal), zolpidem (Ambien), en anderen.

Levodopa invloed op de hersenen door het verhogen van een stof in de hersenen genaamd dopamine. Kava kan dopamine in de hersenen te verminderen. Nemen kava samen met levodopa, de effectiviteit van levodopa verminderen.

Sommige medicijnen zijn veranderd en door de lever afgebroken; Kava zou kunnen verlagen hoe snel de lever afbreekt sommige medicijnen. Nemen kava samen met sommige medicijnen die in de lever veranderd zou de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen verhogen. Alvorens kava praten met uw zorgverlener als u medicijnen die worden veranderd door de lever te nemen; Sommige van deze medicijnen die worden veranderd door de lever omvatten clozapine (clozapine), cyclobenzaprine (Flexeril), fluvoxamine (Luvox), haloperidol (Haldol), imipramine (Tofranil), mexiletine (Mexitil), olanzapine (Zyprexa), pentazocine (Talwin) , propranolol (Inderal), tacrine (Cognex), theofylline, zileuton (Zyflo), zolmitriptan (Zomig), en anderen.

Sommige medicijnen zijn veranderd en door de live-verbroken; Kava zou kunnen verlagen hoe snel de lever afbreekt sommige medicijnen. Inname van kava samen met enkele medicijnen die door de lever worden afgebroken kunnen de effecten en bijwerkingen van uw medicatie te verhogen. Alvorens kava praten met uw zorgverlener als u medicijnen die worden veranderd door het leven te nemen; Sommige van deze medicijnen veranderd door de lever omvatten amitriptyline (Elavil), clomipramine (Anafranil), cyclofosfamide (Cytoxan), diazepam (Valium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Protonix), fenytoïne (Dilantin), fenobarbital (Luminal), progesteron, en anderen.

Sommige medicijnen zijn veranderd en door de live-verbroken; Kava zou kunnen verlagen hoe snel de lever afbreekt sommige medicijnen. Inname van kava samen met enkele medicijnen die door de lever worden afgebroken kunnen de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen verhogen. Alvorens kava praten met uw zorgverlener als u medicijnen die worden veranderd door de lever te nemen; Sommige medicijnen die zijn veranderd door de lever omvatten amitriptyline (Elavil), diazepam (Valium), zileuton (Zyflo), celecoxib (Celebrex), diclofenac (Voltaren), fluvastatine (Lescol), glipizide (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin) , irbesartan (Avapro), losartan (Cozaar), fenytoïne (Dilantin), piroxicam (Feldene), tamoxifen (Nolvadex), tolbutamide (Tolinase), torsemide (Demadex), warfarine (Coumadin), en anderen.

Sommige medicijnen zijn veranderd en door de lever afgebroken; Kava zou kunnen verlagen hoe snel de lever afbreekt sommige medicijnen. Inname van kava samen met enkele medicijnen die verandering door de lever kan de effecten en bijwerkingen van uw medicatie te verhogen. Alvorens kava praten met uw zorgverlener als u medicijnen die worden veranderd door het leven te nemen; Sommige medicijnen die zijn veranderd door de lever omvatten amitriptyline (Elavil), clozapine (clozapine), codeïne, desipramine (Norpramin), donepezil (Aricept), fentanyl (Duragesic), flecaïnide (Tambocor), fluoxetine (Prozac), meperidine (Demerol) , methadon (Dolophine), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), olanzapine (Zyprexa), ondansetron (Zofran), tramadol (Ultram), trazodon (Desyrel), en anderen.

Sommige medicijnen zijn veranderd en door de live-verbroken; Kava zou kunnen verlagen hoe snel de lever afbreekt sommige medicijnen. Inname van kava samen met enkele medicijnen die verandering door de lever kan de effecten en bijwerkingen van uw medicatie te verhogen. Alvorens kava praten met uw zorgverlener als u medicijnen die worden veranderd door het leven te nemen; Sommige medicijnen die zijn veranderd door de lever zijn onder andere paracetamol, chlorzoxazon (Parafon Forte), ethanol, theofylline, en geneesmiddelen die gebruikt worden voor anesthesie tijdens de operatie, zoals enfluraan (Ethrane), halothaan (Fluothane), isofluraan (forane), en methoxyfluraan (Penthrane) .

Sommige medicijnen zijn veranderd en door de live-verbroken; Kava zou kunnen verlagen hoe snel de lever afbreekt sommige medicijnen. Inname van kava samen met enkele medicijnen die door de lever worden afgebroken kunnen de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen verhogen. Alvorens kava, overleg dan met uw zorgverlener als u het nemen van eventuele medicijnen die worden veranderd door het leven; Sommige medicijnen veranderd door de lever omvatten lovastatine (Mevacor), ketoconazole (Nizoral), itraconazol (Sporanox), fexofenadine (Allegra), triazolam (Halcion) en vele anderen.

Sommige geneesmiddelen worden bewogen door de pompen in cellen. Kava kunnen deze pompen minder actief te maken en de hoeveelheid van bepaalde geneesmiddelen geabsorbeerd door het lichaam. Dit kan de hoeveelheid van bepaalde geneesmiddelen in het lichaam, wat kan leiden tot bijwerkingen. Maar er is niet genoeg informatie om te weten of dit een grote concer; Sommige medicijnen die worden verplaatst door deze pompen omvatten etoposide, paclitaxel, vinblastine, vincristine, vindesine, ketoconazol, itraconazol, amprenavir, indinavir, nelfinavir, saquinavir, cimetidine, ranitidine, diltiazem, verapamil, corticosteroïden, erythromycine, cisapride (Propulsid), fexofenadine ( Allegra), ciclosporine, loperamide (Imodium), kinidine, en anderen.

Kava kan de lever beschadigen. Inname van kava samen met medicatie die ook de lever kan het risico op leverbeschadiging verhogen zou kunnen schaden. Do kava niet als u het nemen van een medicijn dat de live kunnen schaden; Sommige medicijnen die de lever kunnen beschadigen omvatten acetaminophen (Tylenol en anderen), amiodaron (Cordarone), carbamazepine (Tegretol), isoniazide (INH), methotrexaat (Rheumatrex), methyldopa (Aldomet), fluconazol (Diflucan), itraconazol (Sporanox), erythromycine (Erythrocin, Ilosone, anderen), fenytoïne (Dilantin), lovastatine (Mevacor), pravastatine (Pravachol), simvastatine (Zocor), en vele anderen.

De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijke researc; DOOR MOUT; Voor angst: 50-100 mg van een specifiek kava extract (WS 1490, Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals), drie keer per dag genomen voor maximaal 25 weken, is gebruikt. Ook is 400 mg van andere specifieke kava extract (LI 150, Lichtwer Pharma) daags gedurende 8 weken gebruikt. Vijf kava tabletten die elk 50 mg van kavalactonen zijn genomen in verdeelde drie doses per dag gedurende één week. Een tot twee tabletten kava extract werd tweemaal dagelijks genomen 6 weken. Calciumsupplementen plus 100-200 mg kava daags gedurende 3 maanden is ook gebruikt.

Referenties

De beoordeling van het risico op hepatotoxiciteit met Kava Producten. 2000

Bhate H, Gerster G en Gracza E. Orale Pr ?? medikation mit Zubereitungen aus Piper methysticum bei operativen Eingriffen in Epiduralan ?? sthesie. Erfahrungsheilkunde 198; 6: 339-345.

Boerner, R. J. en Klement, S. Verzwakking van neuroleptica geïnduceerde extrapiramidale bijwerkingen door Kava speciale extract WS 1490. Wien.Med Wochenschr. 200; 154 (21-22): 508-510.

Boerner, R.J. kava kava bij de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis, enkelvoudige fobieën en specifieke sociale fobie. Phytother Res 200; 15 (7): 646-647.

Boonen, G., Ferger, B., Kuschinsky, K. en Häberlein, H. In vivo effecten van de kavapyrones (+) – dihydromethysticin en (+/-) – kavain dopamine, 3,4-dihydroxyfenylazijnzuur, serotonine en 5 hydroxyindoolazijnzuur niveaus in het striatum en corticale gebieden van de hersenen. Planta Med 199; 64 (6): 507-510.

Buckley, J. P., Furgiuele, A. R. en O’Hara, M. J. Pharmacology van kava. Ethnopharm Zoek Psych Drugs 196; 1: 141-151.

Bujanda, L., Palacios, A., Silvarino, R., Sanchez, A., en Munoz, C. [Kava-geïnduceerde acute hepatitis icterische]. Gastroenterol.Hepatol. 200; 25 (6): 434-435.

Cairney, S., Clough, A. R., Maruff, P., Collie, A., Currie, B. J., en Currie, J. saccade en cognitieve functie bij chronische kava gebruikers. Neuropsychopharmacology 200; 28 (2): 389-396.

Cairney, S., Maruff, P., en Clough, A. R. De neurologische effecten van kava. Aust.N.Z.J Psychiatry 200; 36 (5): 657-662.

Cawte, J. Parameters van kava gebruikt als een uitdaging om alcohol. Aust.N.Z.J Psychiatry 198; 20 (1): 70-76.

Christl, S. U., Seifert, A., en Seeler, D. Toxic hepatitis na consumptie van traditionele kava voorbereiding. J.Travel.Med. 200; 16 (1): 55-56.

Currie, B. J. en Clough, A. R. Kava hepatotoxiciteit met westerse kruiden-producten: gebeurt het met traditionele kava gebruik? Med J Aust. 5-5-200; 178 (9): 421-422.

De Leo, V, La Marca, A., Lanzetta, D., Palazzi, S., Torricelli, M., Facchini, C., en Morgante, G. [Evaluatie van de vereniging van Kava-Kava extraheren en hormonale substitutietherapie in de behandeling van angst postmenopauze]. Minerva, gynaecologie. 200; 52 (6): 263-267.

Duffield, A. M., Jamieson, D. D., Lidgard, R. O., Duffield, P. H., en Bourne, D. J. Identificatie van sommige menselijke urine metabolieten van de bedwelmende drank kava. J Chromatogr. 7-28-198; 475: 273-281.

Emser W en Bartylla K. verbetering van de kwaliteit van de slaap. Effect van kava extract WS 1490 op het slaappatroon bij gezonde proefpersonen. Neurologie / Psychiatrie 199; 5 (11): 636-642.

Ernst, E. Herbal remedies voor angst – een systematische review van gecontroleerde klinische studies. Phytomedicine 200; 13 (3): 205-208.

Faustino, T. T., Almeida, R. B., en Andreatini, R. [Medicinale planten voor de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis: een overzicht van gecontroleerde klinische studies]. Rev Bras.Psiquiatr. 201; 32 (4): 429-436.

Feltenstein, MW, Lambdin, LC, Ganzera, M., Ranjith, H., Dharmaratne, W., Nanayakkara, NP, Khan, IA, en Sufka, KJ anxiolytische eigenschappen van Piper methysticum extract monsters en fracties in het kuiken sociaal-scheiding -stress procedure. Phytother Res 200; 17 (3): 210-216.

Folmer, F., Blasius, R., Morceau, F., Tabudravu, J., Dicato, M., Jaspars, M., en Diederich, M. Remming van TNFa-geïnduceerde activering van de nucleaire factor kappaB door kava (Piper methysticum ) -derivaten. Biochem Pharmacol 4-14-200; 71 (8): 1206-1218.

Foo, H. en Lemon, J. Acute effecten van kava, alleen of in combinatie met alcohol, op subjectieve maatregelen van impairment en intoxicatie en cognitieve prestaties. Drug Alcohol Rev. 199; 16 (2): 147-155.

Food and Drug Administration. Consumer adviesraad: kava bevattende voedingssupplementen kan gepaard gaan met ernstige leverschade. FDA Centrum voor Voedselveiligheid en voeding. 200; 1.

Furgiuele AR, Kinnard WJ, Aceto MD, en et al. Centrale activiteit van waterige extracten van Piper methysticum (kava). J Pharm Sci 196; 54: 247-252.

Garrett, K. M., Basmadjian, G., Khan, I. A., Schaneberg, B. T. en Seale, T. W. Extracten van kava (Piper methysticum) veroorzaken acute anxiolytisch-achtige gedragsveranderingen in muizen. Psychopharmacology (Berl) 200; 170 (1): 33-41.

Geller, S. E. en Studee, L. Botanische en voedingssupplementen voor de stemming en angst bij vrouwen in de overgang. Menopauze. 200; 14 (3 Pt 1): 541-549.

Gessner B en Cnota P. Extract van de kava-kava wortelstok in vergelijking met diazepam en placebo. Z Phytother 199; 15 (1): 30-37.

Gleitz J, Göttner N, Ameri A, en et al. Kavain remt niet-stereospecifiek veratridine-geactiveerde Na

Gleitz, J., Beile, A. en Peters, T. (+/-) – kavain remt de veratridine- en KCl-geïnduceerde toename van intracellulair Ca2 + en glutamaat afgifte van rat cerebrocortical synaptosomen. Neurofarmacologie 199; 35 (2): 179-186.

Gleitz, J., Friese, J., Beile, A., Ameri, A., en Peters, T. Anticonvulsieve werking van (+/-) – kavain geschat op basis van deze panden op gestimuleerd synaptosomen en Na + kanaal receptor sites. Eur.J Pharmacol 11-7-199; 315 (1): 89-97.

HAMILTON, M. De beoordeling van angst stelt de classificatie. Br.J.Med.Psychol. 195; 32 (1): 50-55.

Holm, E., Staedt, U., Heep, J., Kortsik, C., Behne, F., Kaske, A. en Mennicke, I. [Het werkingsprofiel van D, L-kavain. Cerebral sites en slaap-wakefulness- ritme bij dieren]. Arzneimittelforschung. 199; 41 (7): 673-683.

Humberston, C. L., Akhtar, J., en Krenzelok, E. P. Acute hepatitis veroorzaakt door kava kava. J Toxicol.Clin Toxicol. 200; 41 (2): 109-113.

Izzo AA en Ernst E. Interacties tussen kruidengeneesmiddelen en voorgeschreven medicijnen: een systematische review. Drugs 200; 61 (15): 2163-2175.

Johnson D, Frauendorf A, Stecker K, en et al. Neurofysiologische actief profiel en de tolerantie van kava extract WS 1490, een pilot studie met gerandomiseerde evaluatie. TW Neurolgie Psychiatrie 199; 5 (6): 349-354.

Kelley, K. W. en Carroll, D. G. Evaluatie van het bewijs voor over-the-counter alternatieven voor de verlichting van opvliegers bij vrouwen in de menopauze. J.Am.Pharm.Assoc (2003). 201.; 50 (5): E106-E115.

Kinzler, E., Kromer, J., en Lehmann, E. [Effect van een speciale kava extract bij patiënten met angst-, spanning- en excitatie toestanden van niet-psychotische genesis. Dubbelblinde studie met placebo gedurende 4 weken]. Arzneimittelforschung. 199; 41 (6): 584-588.

Kraft, M., Spahn, TW, Menzel, J., Senninger, N., Dietl, KH, Herbst, H., Domschke, W., en Lerch, MM [Fulminante leverfalen na toediening van de kruiden antidepressivum Kava-Kava ]. Dtsch Med Wochenschr 9-7-200; 126 (36): 970-972.

Lakhan, S. E. en Vieira, K. F. voedings- en kruidensupplementen voor angst en angst-gerelateerde stoornissen: systematische review. Nutr J 201; 09:42.

Langosch, J.M., Normann, C., Schirrmacher, K., Berger, M., en Walden, J. De invloed van (+/-) – kavain Bevolkingsvraagstukken spikes en langetermijnpotentiëring in cavia hippocampale plakjes. Comp Biochem.Physiol Een Mol.Integr.Physiol 199; 120 (3): 545-549.

Laporte, E., Sarris, J., Stough, C., en Scholey, A. Neurocognitieve effecten van kava (Piper methysticum): een systematische review. Hum.Psychopharmacol. 201; 26 (2): 102-111.

Lehmann E, Kinzler E en Friedemann J. werkzaamheid van een speciale Kava extract (Piper methysticum) bij patiënten met toestanden van angst, spanning en opgewondenheid van niet-geestelijke oorsprong – een dubbelblinde placebo-gecontroleerde studie van vier weken behandeling. Phytomedicine 199; 3 (2): 113-119.

Lehmann, E., Klieser, E., Klimke, A., Krach, H. en Spatz, R. De werkzaamheid van Cavain bij patiënten die lijden aan angst. Pharmacopsychiatry 198; 22 (6): 258-262.

Leung, N. Acute urineretentie secundair aan kava inslikken. Emerg Med Australas 200; 16 (1): 94.

Lindenberg, D. en Pitule-Schodel, H. [D, L-kavain ten opzichte oxazepam in angststoornissen. Een dubbelblinde studie van de klinische effectiviteit]. Fortschr.Med. 1-20-199; 108 (2): 49-53.

Ma, Y., Sachdeva, K., Liu, J., Ford, M., Yang, D., Khan, IA, Chichester, CO en Yan, B. Desmethoxyyangonin en dihydromethysticin zijn twee belangrijke farmacologische kavalactonen met uitgesproken activiteit op de inductie van CYP3A23. Drug Metab Dispos 200; 32 (11): 1317-1324.

Magura, EI, Kopanitsa, MV, Gleitz, J., Peters, T. en Krishtal, OA Kava extract ingrediënten, (+) – methysticine en (+/-) – kanalen – kavain spannings-Na (+) remmen rat CA1 hippocampus neuronen. Neuroscience 199; 81 (2): 345-351.

Malsch U en Kieser M. werkzaamheid van kava-kava in de behandeling van niet-psychotische angst, na voorbehandeling met benzodiazepines. Psychopharm 200; 157 (3): 277-283.

Matthias, A., Blanchfield, J. T., Penman, K. G., Bone, K. M., Toth, I., en Lehmann, R. P. permeabiliteit studies kavalactonen met behulp van een Caco-2 cel monolaag model. J Clin Pharm Ther 200; 32 (3): 233-239.

Meolie, AL, Rosen, C., Kristo, D., Kohrman, M., Gooneratne, N., Aguillard, RN, Fayle, R., Troell, R., Townsend, D., Claman, D., Hoban, T. en Mahowald, M. Oral nonprescription behandeling voor slapeloosheid: een evaluatie van de producten met een beperkt bewijs. J Med Clin.Sleep 4-15-200; 1 (2): 173-187.

Meyer HG. Pharmakologie der wirksamen Prinzipien de kawarhizoms (Piper methysticum Forst.). Arch Int Pharmacodyn Ther 196; 138: 505-536.

Mittmann, U., Schmidt, M., en Vrastyakova, J. Akut-anxiolytische wirksamkeit von Kava-Spissum-Spezialextrakt studie. Journal Pharmakoogie und Therapie 200; 9 (4): 99-108.

Musch, E., Chrissafidou, A., en Malek, M. [acute hepatitis door kava kava-en Sint-Janskruid: een immuun-gemedieerde mechanisme]. Dtsch Med Wochenschr. 5-26-200; 131 (21): 1214-1217.

Neuhaus, W., Ghaemi, Y., Schmidt, T., en Lehmann, E. [Behandeling van perioperatieve angst bij verdenking mammacarcinoom met een phytogenic kalmeringsmiddel]. Zentralbl.Gynakol. 200; 122 (11): 561-565.

Pfeiffer, C. C., Murphree, H. B., en Goldstein, L. Effect van kava in normale proefpersonen en patiënten. Psychopharmacol Bull 196; 4 (3): 12.

Pittler, M. H. en Ernst, E. Kava halen voor de behandeling van angst. Cochrane Database.Syst Rev 200; (2): CD003383.

Prescott, J., Jamieson, D., Emdur, N., en Duffield, P. Acute effecten van kava op de maatregelen van de cognitieve prestaties, fysiologische functie en stemming. Drug Alcohol Rev. 199; 12 (1): 49-57.

Rasmussen, A. K., Scheline, R. R., Solheim, E., en Hans, R. Metabolisme van een aantal kava pyronen bij de rat. Xenobiotica 197; 9 (1): 1-16.

Russell P, Bakker D, en Singh N. De effecten van kava op de alarmering en de snelheid van de toegang van de informatie van de lange-termijn geheugen. Bull Psychonom Soc 198; 25: 236-237.

Saletu B, Gr ?? nberger J, L Linzmayer en e.a.. EEG-hersenen in kaart brengen, psychometrische en psychofysiologische studies over centrale effecten van kavain-a kava fabriek derivaat. Hum Psychopharm 198; 4: 169-190.

Sarris, J. en Kavanagh, D. J. Kava en St. Janskruid: de huidige gegevens voor gebruik in stemming en angststoornissen. J.Alternplement Med. 200; 15 (8): 827-836.

Sarris, J., Kavanagh, D. J., Adams, J., Bone, K., en Byrne, G. Kava Angst Depressie Spectrum Study (KADSS): een gemengde methoden RCT met behulp van een waterig extract van Piper methysticum. Aanvullen Ther.Med. 200; 17 (3): 176-178.

Sarris, J., Kavanagh, D. J., Deed, G., and Bone, K. M. St. Janskruid en Kava in de behandeling van depressieve stoornis met comorbide angst: een gerandomiseerde dubbelblinde placebo-gecontroleerde pilot-studie. Hum.Psychopharmacol. 200; 24 (1): 41-48.

Sarris, J., Laporte, E., en Schweitzer, I. Kava: een uitgebreide evaluatie van de werkzaamheid, veiligheid en psychofarmacologie. Aust.N.Z.J.Psychiatry 201; 45 (1): 27-35.

Sarris, J., Panossian, A., Schweitzer, I., Stough, C., en Scholey, A. Kruidengeneeskunde voor depressie, angst en slapeloosheid: een overzicht van psychofarmacologie en klinische aanwijzingen. Eur.Neuropsychopharmacol. 201; 21 (12): 841-860.

Scherer, J. Kava-kava extract in angststoornissen: een poliklinische observationele studie. Adv.Ther. 199; 15 (4): 261-269.

Singh Y en Blumenthal M. Kava: een overzicht. Distributie, mythologie, plantkunde, cultuur, scheikunde en farmacologie van de meest gerespecteerde kruid de Stille Zuidzee’s. HerbalGram 199; 39 (Suppl 1): 34-56.

Stickel, F., Baumuller, H. M., Seitz, K., Vasilakis, D., Seitz, G. Seitz, H. K., en Schuppan, D. Hepatitis veroorzaakt door Kava (Piper methysticum rhizoma). J Hepatol. 200; 39 (1): 62-67.

Stoller, R. Rapporten van hepatotoxiciteit met kava. Proceedings van de 24e jaarlijkse bijeenkomst van vertegenwoordigers van de nationale centra Deelname aan de WHO Drug Monitoring Programme, Dunedin, Nieuw-Zeeland 2008

Teschke, R., GENTHNER, A., en Wolff, A. Kava hepatotoxiciteit: vergelijking van waterige, ethanol, acetonic kava kava extracten en kruiden mengsels. J.Ethnopharmacol. 6-25-200; 123 (3): 378-384.

Thompson, R., Ruch, W., en Hasenohrl, R. U. Verbeterde cognitieve prestaties en vrolijke stemming door gestandaardiseerde extracten van Piper methysticum (Kava-kava). Hum.Psychopharmacol. 200; 19 (4): 243-250.

van der Watt, G., Laugharne, J., en Janca, A. Complementaire en alternatieve geneeskunde in de behandeling van angst en depressie. Curr.Opin.Psychiatry 200; 21 (1): 37-42.

Walden J, von Wegerer J, Winter U, en et al. Acties van kavain en dihydromethysticin on-ipsapiron geïnduceerde veld potentiële veranderingen in de hippocampus. Human Psychopharm 199; 12: 265-270.

Watkins, L. L., Connor, K. M. en Davidson, J. R. Effect van kava extract op vagale cardiale controle bij gegeneraliseerde angststoornis: voorlopige bevindingen. J Psychopharmacol. 200; 15 (4): 283-286.

Wheatley D. kava en valeriaan in de behandeling van stress-geïnduceerde slapeloosheid. Phytother Res 200; 15: 549-551.

Whitton, P. A., Lau, A., Salisbury, A., Whitehouse, J., en Evans, C. S. Kava lactonen en de kava kava-controverse. Fytochemie 200; 64 (3): 673-679.

Woelk H, Kapoula O, S Lehrl en c.s.. [Behandeling van patiënten die lijden aan angst- dubbelblinde studie: kava speciale extract versus benzodiazepines]. Z Allg Med 199; 69: 271-277.

Zhou, S. F., Xue, C. C., Yu, X. Q., en Wang, G. Metabole activering van kruiden en voedingssupplementen bestanddelen en de klinische en toxicologische implicaties: een update. Curr Drug Metab 200; 8 (6): 526-553.

Almeida JC, Grimsley EW. Coma van de gezondheid van voedsel op te slaan: interactie tussen kava en alprazolam. Ann Intern Med 199; 125: 940-1.

Anon. Levertoxiciteit mogelijk geassocieerd met kava bevattende producten en de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, 1999-2002. MMWR 200; 1: 1065-1067 ..

Baum SS, Hill R, Rommelspacher H. Effect van kava extract en individuele kavapyrones op neurotransmitter niveaus in de nucleus accumbens van ratten. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 199; 22: 1105-1120 ..

Bilia AR, Gallori S, Vincieri FF. Kava-kava en angst: groeiende kennis over de werkzaamheid en veiligheid. Life Science 200; 70: 2581-97.

Bodkin R, Schneider S, Rekkerth D, et al. Rabdomyolyse in verband met kava inslikken. Am J Med Emerg 201; 30: 635.el-3.

Boerner RJ, Sommer H, W Berger, et al. Kava-Kava extract LI 150 is even effectief als opipramol en buspiron in gegeneraliseerde angststoornis – een 8 weken durende gerandomiseerde, dubbelblinde multi-center klinische studie bij 129 poliklinische patiënten. Phytomedicine 200; 10 Suppl 4: 38-49.

Boonen G, Pramanik A, Rigler R, Häberlein H. Bewijs voor specifieke interacties tussen kavain en menselijke corticale neuronen gecontroleerd door fluorescentie correlatie spectroscopie. Planta Med 200; 66: 7-10.

Cagnacci A, Arangino S Renzi A, et al. Kava-Kava administratie vermindert de angst in perimenopausal vrouwen. Maturitas 200; 44: 103-9.

Cairney S, P Maruff, Clough AR, et al. Saccade en cognitieve stoornissen in verband met kava intoxicatie. Hum Psychopharmacol 200; 18: 525-33.

Connor KM, Davidson JR. Een placebo-gecontroleerde studie van Kava kava in gegeneraliseerde angststoornis. Int Clin.Psychopharmacol 200; 17: 185-8.

Connor KM, Payne V, Davidson JR. Kava in gegeneraliseerde angststoornis: drie placebo-gecontroleerde studies. Int Clin Psychopharmacol 200; 21: 249-53.

Overleg brief MLX 286: Voorstellen aan de kruideningrediënt Kava-Kava (Piper methysticum) in niet-gelicentieerde medicijnen te verbieden. Medicines Control Agency, Verenigd Koninkrijk, 19 juli 2002.

Cropley M, Z Cave, Ellis J, Middleton RW. Effect van kava en valeriaan op de menselijke fysiologische en psychologische reacties op mentale stress getoetst onder laboratoriumomstandigheden. Phytother Res 200; 16: 23-7 ..

Davies LP, Drew CA, Duffield P, et al. Kava pyronen en Resin: Studies over GABA-A, GABA-B, en benzodiazepine Binding Sites inproefdierhersenen. Pharmacol Toxicol 199; 71: 120-6.

Denham A, McIntyre M, Whitehouse J. Kava – de zich ontvouwende verhaal: verslag op een work-in-progress. J Altern Complement Med 200; 8: 237-263 ..

Donadio V, Bonsi P, Zele I, et al. Myoglobinurie na inname van extracten van guarana, Ginkgo biloba en kava. Ginkgo biloba en kava. Neurol Sci 200; 21: 124.

Escher M, Desmeules J, Giostra E, Mentha G. Hepatitis geassocieerd met Kava, een kruidenmiddel voor angst. BMJ 200; 322: 139.

Fetrow CW, Avila JR. Professional’s Handbook van complementaire en alternatieve geneesmiddelen. 1st ed. Springhouse, PA: springhouse Corp., 1999.

Garner LF, Klinger JD. Sommige visuele effecten, veroorzaakt door de drank kava. J Ethnopharmacol 198; 13: 307-311 ..

Gastpar M, Klimm HD. Behandeling van angst, spanning en rusteloosheid staten met Kava speciale extract WS 1490 in de huisartspraktijk: een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde dubbelblinde multicenter trial. Phytomedicine 200; 10: 631-9.

Geier FP, behandeling Konstantinowicz T. Kava bij patiënten met angst. Phytother Res 200; 18: 297-300.

Gleitz J, Beile A, Wilkens P, et al. Antitrombotische werking van het kava pyron (+) – kavain bereid uit Piper methysticum op menselijke bloedplaatjes. Planta Med 199; 63: 27-30.

Gow PJ, Connelly NJ, Hill RL, et al. Fataal acuut leverfalen veroorzaakt door een natuurlijke therapie met kava. Med J Aust 200; 178: 442-3.

Gurley BJ, Gardner SF, Hubbard MA, et al. In vivo effecten van goldenseal, kava kava, zilverkaars en valeriaan op de menselijke cytochroom P450 1A2, 2D6, 2E1 en 3A4 / 5 fenotypes. Clin Pharmacol Ther 200; 77: 415-26.

Gurley BJ, Swain A, GW Barone, et al. Effect van goldenseal (Hydrastis canadensis) en kava kava (Piper methysticum) suppletie op de farmacokinetiek van digoxine in de mens. Drug Metab Dispos 200; 35: 240-5.

Hannam S, Murray M, L Romani, Tuicakau M, J Whitfeld M. Kava dermopathy in Fiji: een verworven ichthyosis? Int J Dermatol 201; 53 (12): 1490-4.

Heinze HJ, Munthe TF, Steitz J, Matzke M. Pharmacopsychological effecten van oxazepam en kava-extract in een visueel zoeken paradigma beoordeeld met event-related potentials. Pharmacopsychiatry 199; 27: 224-30.

Jacobs BP, Bent S, Tice JA, et al. Een internet-based gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie van kava en valeriaan voor angst en slapeloosheid. Medicine (Baltimore) 200; 84: 197-207.

Jorm, A. F., Christensen, H., Griffiths, K. M., Parslow, R. A., Rodgers, B., en Blewitt, K. A. Effectiviteit van complementaire en zelfhulp behandelingen voor angststoornissen. Med J Aust 200; 181 (7 Suppl): S29-S46.

Jussofie A, Schmiz A, Hiemke C. Kavapyrone verrijkt extract uit Piper methysticum als modulator van de GABA-bindingsplaats in verschillende regio’s van de hersenen van de rat. Psychopharmacology 199; 116: 469-74.

Ketola RA, Viinam ?? ki J, Räsänen I, Pelander A, Goebeler S. Fatal kavalactone intoxicatie door suïcidale intraveneuze injectie. Forensic Sci Int 201; 249: e7-e11.

Lehmann E, Kinzler E, Friedemann J. Effectiviteit van een speciale Kava extract (Piper methysticum) bij patiënten met toestanden van angst, spanning en opgewondenheid van niet-geestelijke oorsprong een dubbelblinde placebo-gecontroleerde studie van vier weken behandeling. Phytomedicine 199; 3: 113-9.

Lehrl S. klinische werkzaamheid van kava extract WS 1490 in slaapstoornissen geassocieerd met angststoornissen. Resultaten van een multicenter, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde klinische trial. J Affect Disord 200; 78: 101-10.

Li XZ, Ramzan I. De rol van ethanol in kava hepatotoxiciteit. Phytother Res 201; 24: 475-80.

Levertoxiciteit met kava. Letter Apotheker / voorschrijver Letter 200; 18 (1): 180.115.

Logan JL, Ahmed J. Critical hypokaliëmische renale tubulaire acidose als gevolg van het syndroom van Sjögren: associatie met de vermeende immuunstimulant echinacea. Clin Rheumatol 200; 22: 158-9.

Malsch U, Kieser M. werkzaamheid van kava-kava in de behandeling van niet-psychotische angst, na voorbehandeling met benzodiazepines. Psychopharmacology (Berl) 200; 157: 277-83.

Mathews JD, MD Riley, Fejo L, et al. Effecten van intensief gebruik van kava op de lichamelijke gezondheid: Overzicht van een pilot-onderzoek in een inheemse gemeenschap. Med J Aust 198; 148: 548-55.

Mathews JM, Etheridge AS, Black SR. Remming van menselijke cytochroom P450-activiteiten door kava extract en kavalactonen. Drug Metab Dispos 200; 30: 1153-7.

Meseguer E, Taboada R, V Sanchez, et al. Levensbedreigende parkinsonisme geïnduceerd door kava-kava. Mov Disord 200; 17: 195-6.

Miller LG. Herbal medicinals: geselecteerde klinische overwegingen gericht op bekende of potentiële drug-herb interacties. Arch Int Med 199; 158: 2200-11 ..

Vormen RF, Malani J. Kava: kruiden wondermiddel of lever vergiftigen? Med J Aust 200; 178: 451-3.

Munte TF, Heinze HJ, M Matzke, Steitz J. Effecten van oxazepam en een extract van kava wortels (Piper methysticum) on-event related potentials in een taak woordherkenning. Neuropsychobiology 199; 27: 46-53.

Norton SA, Ruze P. Kava dermopathy. J Am Acad Dermatol 199; 31: 89-97.

Pierce A. De Pharmaceutical Association Praktische gids voor natuurlijke geneesmiddelen. New York: The Stonesong Press, 1999: 19.

Pittler MH, Ernst E. werkzaamheid van kava-extract voor de behandeling van angst: systematische review en meta-analyse. J Clin Psychopharmacol 200; 20: 84-9.

Pittler MH, Ernst E. Kava halen voor de behandeling van angst. Cochrane Database Syst Rev 200; (1): CD003383.

Pizzorno JE, Murray MT, eds. Textbook of Natural Medicine. 2nd ed. Edinburgh: Churchill Livingstone, 1999.

Russmann S, Lauterburg BH, Helbling A. Kava hepatotoxiciteit [letter]. Ann Intern Med 200; 135: 68-9.

Ruze P. Kava-geïnduceerde dermopathy: een niacine tekort? Lancet 199; 335: 1442-5.

Sarris J, Kavanagh DJ, Byrne G, et al. De Kava Anxiety Depression Spectrum Study (KADSS): een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde cross-over studie met een waterig extract van Piper methysticum. Psychopharmacology 200; 205: 399-407.

Sarris J, Scholey A, Schweitzer I, et al. De acute effecten van kava en oxazepam op angst, stemming, neurocognitio; en genetische correlaten: een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde studie. Hum Psychopharmacol 201; 27: 262-9.

Sarris J, Stough C, Bousman CA, Wahid ZT, Murray G, Teschke R, Savage KM, Dowell A, Ng C, Schweitzer I. Kava in de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis: een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie . J Clin Psychopharmacol 201; 33 (5): 643-8.

Sarris J, Stough C, Teschke R, Wahid ZT, Bousman CA, Murray G, Savage KM, Mouatt P, Ng C, Schweitzer I. Kava voor de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis RCT: analyse van bijwerkingen, leverfunctie, verslaving, en seksuele effecten. Phytother Res 201; 27 (11): 1723-8.

Schelosky L, Raffaup C, Jendroska K, Poewe W. Kava en dopamine antagonisme. J Neurol Neurosurg Psychiatry 199; 58: 639-40.

Schmidt P, Boehncke WH. Vertraagde type overgevoeligheidsreactie op kava kava-extract. Contact dermatitis 200; 42: 363-4.

Schulze J, Raasch W, Siegers CP. Toxiciteit van kava pyronen, de veiligheid van geneesmiddelen en voorzorgen – een case study. Phytomedicine 200; 10: 68-73 ..

Seitz U, Schule A, Gleitz J. [3H] -monoamine opname inhibititon eigenschappen van kava pyronen. Planta Med 199; 63: 548-549 ..

Singh YN, Blumenthal M. Kava een overzicht. HerbalGram 199; 39: 33-44, 46-55.

Singh YN. Effecten van kava op neuromusculaire transmissie en spieren contractiliteit. J Ethnopharmacol 198; 7: 267-76 ..

Singh YN. Kava: een overzicht. J Ethnopharmacol 199; 37: 13-45.

Spillane PK, et al. Neurologische verschijnselen van kava intoxicatie. Med J Aust 199; 167: 172-3.

Steiner GG. De correlatie tussen de incidentie van kanker en kava consumptie. Hawaii Med J 200; 59: 420-2.

Strahl S, Ehret V, Dahm HH, Maier KP. [Necrotiserende hepatitis na het nemen van kruiden medicatie]. Dtsch Med Wochenschr 199; 123: 1410-4.

Swensen JN. Man veroordeeld voor het rijden onder invloed van kava. Salt Lake City, UT: Deseret News, 1996.

Teschke R, Gaus W, Loew D. Kava extracten: veiligheid en risico’s, waaronder zeldzame hepatotoxiciteit. Phytomedicine 200; 10: 440-6.

Teschke R, Lebot V. Voorstel voor een Kava Quality Standardization Code. Food Chem Toxicol 201; 49 (10): 2503-16.

Teschke R, Sarris J, Schweitzer I. Kava hepatotoxiciteit in traditionele en moderne gebruik: de veronderstelde Pacific kava paradox hypothese revisited. Br J Clin Pharmacol 201; 73 (2): 170-4.

Teschke R. Kava hepatotoxiciteit: pathogenetische aspecten en toekomstige overwegingen. Lever Int 201; 30 (9): 1270-9.

Toohey TP, Lu BY, Wada C. toxische effecten van psychofarmaca in verband met mogelijke P450-enzym remming door kava: verslag van 2 gevallen. Prim Care Companion CNS Disord 201; 15 (5).

Uebelhack R, L Franke, Schewe HJ. Remming van bloedplaatjes MAO-B door kava pyron-verrijkt extract uit Piper methysticum Forster (kava-kava). Pharmacopsychiatry 199; 31: 187-92.

Unger M, Frank A. gelijktijdige bepaling van het remmend vermogen van plantenextracten op de activiteit van zes belangrijkste cytochroom P450-enzymen middels vloeistofchromatografie / massaspectrometrie en geautomatiseerde online extractie. Rapid Commun Mass Spectrom 200; 18: 2273-81.

Volz HP, Kieser M. Kava-kava extract WS 1490 versus placebo in angststoornissen – een gerandomiseerde, placebogecontroleerde 25 weken poliklinische trial. Pharmacopsychiatry 199; 30: 1-5.

Warnecke G. [Psychosomatic dysfunctions in the female climacteric. Clinical effectiveness and tolerance of Kava extract WS 1490]. Fortschr Med 199; 109:119-22.

Weiss J, Sauer A, Frank A, Unger M. Extracts and kavalactones of Piper methysticum G. Forst (kava-kava) inhibit P-glycoprotein in vitro. Drug Metab Dispos 200; 33:1580-3.

Welihinda J, et al. Effect van Sopropo op de glucosetolerantie in ouderdomsdiabetes. J Ethnopharmacol 198; 17: 277-82.

Wheatley D. Stress-induced insomnia treated with kava and valerian: singly and in combination. Hum Psychopharmacol 200; 16:353-6.

Witte S, Loew D, Gaus W. Meta-analysis of the efficacy of the acetonic kava-kava extract WS1490 in patients with non-psychotic anxiety disorders. Phytother Res 200; 19:183-8.

Woelk H, Kapoula O, Lehrl S, et al. [Comparison of kava special extract WS 1490 and benzodiazepines in patients with anxiety]. Z Allg Med 199; 69:271-7.

Wooltorton E. Herbal kava: reports of liver toxicity. CMAJ 200; 166:777.

Wu D, Yu L, Nair MG, et al. Cyclooxygenase enzyme inhibitory compounds with antioxidant activities from Piper methysticum (kava kava) roots. Phytomedicine 200; 9:41-7.

Natural Medicines Comprehensive Database versie voor consumenten. zie Natural Medicines Comprehensive Database Professional Version. ?? Therapeutische Research Faculty 2009.

Ex. Ginseng, vitamine C, Depressie