longkanker oorzaken

Longkanker is een vorm van kanker die begint in de longen. Je longen zijn twee sponsachtige organen in je borst, dat nemen zuurstof wanneer je inademt en laat los kooldioxide wanneer je uitademt.

Longkanker is de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen door kanker in de Verenigde Staten, onder zowel mannen als vrouwen. Longkanker eist meer levens per jaar dan doen colon-, prostaat-, eierstok- en borstkanker gecombineerd.

Mensen die roken hebben de grootste kans op longkanker. Het risico op longkanker toeneemt met de tijd en het aantal sigaretten u heeft gerookt. Als u stoppen met roken, zelfs na het roken voor vele jaren, kunt u aanzienlijk verminderen uw kansen op het ontwikkelen van longkanker.

Longkanker meestal niet tekenen en symptomen in de vroegste stadia veroorzaken. Tekenen en symptomen van longkanker meestal alleen optreden wanneer de ziekte is gevorderd.

Tekenen en symptomen van longkanker kunnen omvatten

Maak een afspraak met uw arts als u tekenen of symptomen die je zorgen te maken te hebben.

Als u rookt en zijn niet in staat geweest om te stoppen, een afspraak maken met uw arts. Uw arts kan strategieën te bevelen voor het stoppen met roken, zoals begeleiding, medicijnen en nicotine vervangende producten.

Wanneer een arts te zien

Hoe roken veroorzaakt longkanker

Roken zorgt ervoor dat de meerderheid van de longkankers – zowel bij rokers en bij mensen blootgesteld aan passief roken. Maar longkanker komt ook voor bij mensen die nooit gerookt en in degenen die nooit langdurige blootstelling aan tweedehands rook had. In deze gevallen kan er geen duidelijke oorzaak van longkanker.

Artsen geloven roken veroorzaakt longkanker door beschadiging van de cellen die lijn de longen. Wanneer u sigarettenrook, die vol is van kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) inademt, veranderingen in het longweefsel begint vrijwel onmiddellijk.

Soorten longkanker

In het begin kan je lichaam in staat zijn om deze schade te herstellen. Maar met elke herhaalde blootstelling, normale cellen die je longen lijn worden steeds meer beschadigd. Tijd, de schade veroorzaakt cellen abnormaal handelen en uiteindelijk kanker kan ontwikkelen.

Wat je kunt doen

Artsen verdelen longkanker in twee hoofdtypen gebaseerd op het uiterlijk van longkanker cellen onder de microscoop. Uw arts maakt de behandeling beslissingen op basis van die belangrijke vorm van longkanker die je hebt. De twee algemene types longkanker omvatten

Vragen te stellen als je al gediagnosticeerd met longkanker

Een aantal factoren kan uw risico op longkanker verhogen. Sommige risicofactoren kunnen worden gecontroleerd, bijvoorbeeld door te stoppen met roken. En andere factoren kunnen niet worden gecontroleerd, zoals uw familiegeschiedenis.

Wat te verwachten van uw arts

Risicofactoren voor longkanker omvatten

Testen gezonde mensen voor longkanker

Blootstelling aan radongas. Radon wordt geproduceerd door de natuurlijke afbraak van uranium in de bodem, rock en water die uiteindelijk wordt een deel van de lucht die je inademt. Onveilige niveaus van radon kan zich ophopen in elk gebouw, met inbegrip van woningen.

Radon testkits, die kunnen worden gekocht bij bouwmarkten, kan bepalen of niveaus veilig zijn. Als onveilige niveaus worden ontdekt, rechtsmiddelen beschikbaar zijn.

Longkanker kan complicaties veroorzaken, zoals

Pijn. Gevorderde longkanker die zich uitbreidt naar de bekleding van een long of een ander gebied van het lichaam, zoals bot, kan pijn veroorzaken.

Vertel uw arts als u pijn. Pijn kan aanvankelijk mild en intermitterende, maar kan constant worden. Medicijnen, straling therapie en andere behandelingen kunnen helpen zorgen dat u meer comfortabel.

Vocht in de borstkas (pleura-effusie). Longkanker kan vloeistof ophopen in de ruimte die de aangetaste long in de borstholte (pleurale ruimte) omgeeft veroorzaken.

Vloeistof ophopen in de borst kan kortademigheid. Indicaties voor de afvoer van vocht borst en het risico dat pleurale effusie weer optreden verminderen.

Kanker die zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam (metastase). Longkanker vaak verspreidt (metastasizes) naar andere delen van het lichaam, zoals de hersenen en de botten.

Kanker die spreads pijn, misselijkheid, hoofdpijn of andere symptomen afhankelijk van de organen kan veroorzaken wordt beïnvloed. Zodra longkanker is uitgezaaid naar andere organen, het is over het algemeen niet te genezen. Behandelingen zijn beschikbaar om te tekenen en symptomen te verminderen en om u te helpen langer te leven.

Tests om longkanker te diagnosticeren

Als u tekenen en symptomen die je zorgen te maken hebben, te beginnen bij het zien van uw huisarts. Als uw arts vermoedt dat je longkanker, zult u waarschijnlijk worden doorverwezen naar een specialist. Specialisten die mensen met longkanker te behandelen kunnen omvatten

Longkanker enscenering

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en omdat er vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om goed voorbereid te zijn. Om u te helpen klaar te krijgen, probeer

Stadia van longkanker

Chirurgie

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen zal u helpen de meeste van uw tijd samen. Lijst uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijk in het geval de tijd om is. Voor longkanker, een aantal fundamentele vragen te stellen zijn onder andere

In aanvulling op de vragen die u bereid om uw arts te vragen, aarzel dan niet om andere vragen tijdens uw afspraak vragen.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Being klaar om ze te beantwoorden kan meer tijd later laten andere punten die u wilt pakken te dekken. Uw arts kan vragen

Verschillende organisaties aan mensen met een verhoogd risico op longkanker behandelt de jaarlijkse gecomputeriseerde tomografie (CT) scans te zoeken longkanker. Als u 55 jaar of ouder en rook of gebruikt worden om te roken bent, praten met uw arts over de voordelen en risico’s van longkanker screening.

Sommige studies tonen aan longkanker screening redt levens door het vinden van kanker eerder, toen het met meer succes kan worden behandeld. Maar andere studies vinden dat longkanker screening vaak onthult meer goedaardige aandoeningen die invasieve testen vereisen en mensen blootstellen aan onnodige risico’s en zorgen.

Als er reden om te denken dat je longkanker kan hebben, kan uw arts een aantal tests opdracht te zoeken naar kankercellen en uit te sluiten andere aandoeningen. Met het oog op longkanker diagnosticeren, kan uw arts u aanraden

Weefselmonster (biopsie). Een monster van abnormale cellen kunnen worden verwijderd in een procedure genaamd een biopsie.

Uw arts kan een biopsie uit te voeren in een aantal manieren, waaronder bronchoscopie, waarin uw arts onderzoekt abnormale gebieden van uw longen met behulp van een verlichte buis die wordt doorgegeven in je keel en in je longen, mediastinoscopie, waarbij een incisie gemaakt aan de basis van je nek en chirurgische instrumenten worden ingevoegd achter je borstbeen tot weefselmonsters van lymfeknopen nemen, en naaldbiopsie, waarin uw arts gebruikt X-ray of CT-beelden naar een naald te begeleiden bij uw borstwand en in het longweefsel te verzamelen verdachte cellen.

Een biopsie monster kan ook worden genomen van lymfeklieren of andere gebieden waar de kanker zich heeft verspreid, zoals uw lever.

Zodra uw longkanker is gediagnosticeerd, zal uw arts werken om te bepalen in welke mate (fase) van uw kanker. stadium van uw kanker helpt u en uw arts beslissen welke behandeling het meest geschikt is.

Staging tests kunnen beeldvormende procedures die het mogelijk maken uw arts te zoeken naar bewijs dat kanker zich heeft verspreid buiten je longen bevatten. Deze tests omvatten CT scans, magnetische resonantie beeldvorming (MRI), positron emissie tomografie (PET) scans en bot. Niet elke test is geschikt voor elke persoon, dus praten met uw arts over de procedures die bij u past.

Kleincellige longkanker wordt soms beschreven als zijnde beperkt of uitgebreid. Limited geeft kanker is beperkt tot één long. Uitgebreide geeft aan kanker zich heeft verspreid buiten de één long.

U en uw arts kiezen voor een behandeling van kanker plan op basis van een aantal factoren, zoals uw algehele gezondheid, het type en het stadium van uw kanker en uw p. Opties omvatten typisch één of meer behandelingen, waaronder chirurgie, chemotherapie, radiotherapie of gerichte medicijnen.

In sommige gevallen kunt u ervoor kiezen om geen behandeling te ondergaan. Zo kan je het gevoel dat de bijwerkingen van de behandeling van de potentiële voordelen opwegen tegen. Als dat het geval is, kan uw arts troost zorg stel voor om alleen de symptomen van de kanker veroorzaakt, zoals pijn of kortademigheid te behandelen.

Tijdens de operatie werkt de chirurg aan de longkanker en een marge van gezond weefsel te verwijderen. Procedures voor het verwijderen van longkanker omvatten

Als u een operatie ondergaan, kan uw chirurg ook lymfeklieren te verwijderen uit uw borst om ze te controleren op tekenen van kanker.

Longkanker operatie draagt ​​risico’s, met inbegrip van bloeden en infecties. Verwachten kortademig na longchirurgie te voelen. Als een deel van de long wordt verwijderd, resterende longweefsel verbreidt tijd en maken het gemakkelijker om te ademen. Uw arts kan een respiratoire therapeut die u kan begeleiden door ademhalingsoefeningen om te helpen bij uw herstel aanraden.

Chemotherapie drugs gebruikt om kankercellen te doden. Één of meer chemotherapeutische middelen kunnen worden toegediend via een ader in de arm (intraveneus) of oraal ingenomen. Een combinatie van geneesmiddelen gewoonlijk gegeven in een reeks behandelingen gedurende een periode van weken of maanden, met onderbrekingen daartussen zodat u kunt herstellen.

Chemotherapie wordt vaak gebruikt na een operatie om kankercellen die kunnen blijven doden. Het kan ook worden gebruikt voor de operatie voor kanker krimpen en ze makkelijker te verwijderen. In sommige gevallen kan chemotherapie worden gebruikt om pijn en andere symptomen van gevorderde kanker verlichten.

Radiotherapie maakt gebruik van high-powered energiestralen uit bronnen zoals X-stralen en protonen om kankercellen te doden. Radiotherapie kan worden gericht op uw longkanker van buiten je lichaam (externe bestraling), of het kan binnen naalden, zaden of katheters worden gebracht en geplaatst in je lichaam in de buurt van de kanker (brachytherapie).

Radiotherapie kan worden gebruikt na een operatie om kankercellen die kunnen blijven doden. Het kan ook worden gebruikt als de eerste behandeling van longkanker die tijdens de operatie kunnen worden verwijderd. Voor mensen met gevorderde longkanker, kan bestraling worden gebruikt om pijn en andere symptomen te verlichten.

Voor mensen met longkanker die erg klein zijn, kan een optie stereotactische radiotherapie. Deze vorm van straling is gericht vele stralenbundels vanuit verschillende hoeken longkanker. Stereotactische bestraling wordt meestal binnen één of enkele behandelingen. In sommige gevallen kan het worden gebruikt in plaats van chirurgie voor kleine tumoren.

Gerichte therapieën zijn nieuwere behandelingen van kanker die werken door zich te richten specifieke afwijkingen in kankercellen. Doelgerichte therapie drugs worden vaak gebruikt in combinatie met chemotherapie drugs.

Gerichte therapie opties voor de behandeling van longkanker omvatten

Sommigen gerichte therapieën werken alleen bij mensen bij wie de kanker cellen hebben bepaalde genetische mutaties. Uw kankercellen zal worden getest in een laboratorium om te zien of deze medicijnen die u kunnen helpen.

Klinische studies zijn studies van experimentele longkanker behandelingen. Misschien ben je geïnteresseerd in de inschrijving in een klinische proef als longkanker behandelingen niet werken of als uw behandeling opties zijn beperkt.

De behandelingen onderzocht in een klinische proef kan worden de laatste innovaties, maar ze hebben geen garantie voor een genezing. Zorgvuldig af te wegen uw behandeling opties met uw arts.

Uw deelname aan een klinische proef kan artsen helpen beter te begrijpen hoe de behandeling van longkanker in de toekomst.

Mensen met longkanker hebben vaak tekenen en symptomen van de kanker, evenals bijwerkingen van de behandeling. Ondersteunende zorg, ook bekend als palliatieve zorg, is een specialisme van de geneeskunde die gaat werken met een arts om uw symptomen te minimaliseren.

Uw arts kan u adviseren om een ​​ontmoeting met een palliatieve zorg team kort na uw diagnose om ervoor te zorgen dat u tijdens en na de behandeling van kanker comfortabel bent.

In een studie, mensen met gevorderde niet-kleincellige longkanker die begon ontvangen ondersteunende zorg snel na hun diagnose langer leefden dan die met behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling voortgezet. Die ontvangen ondersteunende zorg gemeld verbeterde stemming en kwaliteit van leven. Zij overleefden, gemiddeld bijna drie maanden langer dan wel degenen die standaard zorg.

U kunt zorgen dat het ontvangen van palliatieve zorg betekent dat je agressieve behandeling ondergaan voor kanker. Maar in plaats van te vervangen curatieve behandelingen, palliatieve zorg een aanvulling op uw behandeling van kanker en kunnen maken het meer waarschijnlijk dat u kunt uw behandelingen voltooien.

Veel mensen met longkanker ervaring kortademigheid op enig moment in het verloop van de ziekte. Behandelingen, zoals extra zuurstof, en medicijnen zijn beschikbaar om te helpen je je beter voelt, maar ze zijn niet altijd voldoende.

Om te gaan met kortademigheid, kan het helpen om

Vertel uw arts als u kortademigheid ervaren adem of als uw symptomen verergeren, want er zijn vele andere behandelingen beschikbaar voor kortademigheid verlichten.

Complementaire en alternatieve behandelingen longkanker kan je kanker niet genezen. Maar complementaire en alternatieve behandelingen kunnen vaak worden gecombineerd met de zorg van uw arts te helpen verlichten van symptomen.

Uw arts kan u helpen de voordelen en risico’s van complementaire en alternatieve behandelingen te wegen.

De American College of Chest Physicians adviseert mensen met longkanker moeten overwegen

Acupunctuur. Tijdens een acupunctuur sessie, een opgeleide beoefenaar inserts kleine naalden in precieze punten op je lichaam. Acupunctuur kan de pijn verlichten en het gemak van de behandeling van kanker bijwerkingen, zoals misselijkheid en braken, maar er is geen bewijs dat acupunctuur heeft geen invloed op uw kanker.

Acupunctuur kan worden veilig wanneer uitgevoerd door een gecertificeerd practitioner. Vraag uw arts om te adviseren iemand in uw gemeenschap. Maar acupunctuur is niet veilig als u een laag bloedbeeld of neem bloedverdunners.

Massage. Tijdens een massage, een massage therapeut gebruikt zijn of haar handen druk uit te oefenen op uw huid en spieren. Massage kan helpen verlichten van angst en pijn bij mensen met kanker. Sommige massage therapeuten zijn speciaal opgeleid om te werken met mensen die kanker hebben.

Vraag uw arts om namen van massage therapeuten in uw gemeenschap. Massage mag geen pijn doen. Uw massage therapeut moet niet ergens onder druk te zetten in de buurt van de tumor of een chirurgische wonden. Voorkom dat een massage als je bloedbeeld zijn laag of als je het nemen bloedverdunners.

Een diagnose van kanker kan overweldigend zijn. Na verloop van tijd zul je manieren om te gaan met de angst en onzekerheid van kanker te vinden. Tot die tijd kunt u vinden het helpt om

Iemand vinden om mee te praten. Zoek een goede luisteraar die bereid is om te luisteren naar je praat over je verwachtingen en angsten. Dit kan een vriend of familielid te zijn. De zorg en het begrip van een counselor, medisch maatschappelijk werker, geestelijken lid of kanker steungroep kan ook nuttig zijn.

Vraag uw arts over steungroepen in uw omgeving. Of controleer uw telefoonboek, de bibliotheek of een kanker organisatie, zoals het National Cancer Institute en de American Cancer Society.

Er is geen zekere manier om longkanker te voorkomen, maar u kunt uw risico als je te verminderen

een bezoek aan uw arts

chemotherapie

Bestralingstherapie

Gerichte medicamenteuze behandeling

klinische proeven

Palliatieve zorg

Omgaan met kortademigheid