lupus (systemische lupus erythematosus) gids – oorzaken, symptomen en behandeling opties

Wat is het?

Lupus is dacht te ontwikkelen wanneer het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk aanvallen eigen weefsels van het lichaam .. Immune eiwitten genaamd auto-antilichamen aan te vallen veel verschillende delen van het lichaam, waardoor ontstekingen en weefselschade in vele delen van het lichaam, met inbegrip van de gewrichten, huid, nieren, zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen), bloed, hart, longen, spijsverteringssysteem en ogen. Auto-antilichamen kunnen zich ook hechten aan lichaamseigen stoffen, de vorming van abnormale moleculen genaamd immuun complexen die extra ontsteking en schade veroorzaken wanneer ze worden afgezet in verschillende organen en weefsels .; De exacte oorzaak van lupus blijft een mysterie, hoewel wetenschappers onderzoek vele mogelijkheden en geloven verscheidene factoren kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte. Aangezien 90% van lupus patiënten zijn vrouwen, meestal in de vruchtbare leeftijd, onderzoekers denken hormonen een rol kunnen spelen. Lupus heeft de neiging om te draaien in gezinnen, zodat genetische factoren kunnen een rol spelen. Er zijn aanwijzingen dat de ziekte vaker kan worden in mensen van Afrikaanse, Indiaanse, West-Indische en Chinese afkomst. Sommige onderzoekers denken dat lupus kan worden veroorzaakt door een virus of een ander type infectie bij mensen die genetisch vatbaar voor de ziekte .; Lupus is relatief zeldzaam, bij minder dan één op de 2.000 mensen. De wetenschappelijke naam van de ziekte is systemische lupus erythematosus, of SLE .; symptomen; Bij sommige mensen, lupus veroorzaakt het alleen een milde ziekte, maar in andere gevallen leidt tot een potentieel dodelijke complicaties. De symptomen hebben de neiging om te komen en gaan. Periodes van sterk verhoogde symptomen worden genoemd fakkels en periodes waarin de symptomen verdwijnen worden remissies genoemd. Fakkels kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals blootstelling aan de zon, infectie, medicatie en eventueel zwangerschap, maar vaak ze zich voordoen zonder duidelijke reden .; Lupus heeft de potentie om veel verschillende delen van het lichaam beïnvloeden, zodat het kan een groot aantal symptomen zoals veroorzaken; Malaise (algemeen ziek gevoel); Koorts; Verlies van eetlust; Gewichtsverlies; Spier- en gewrichtspijn, pijn en zwelling van de gewrichten; Een vlindervormige uitslag op de wangen en de brug van de neus, een zogenaamde malar uitslag; Skin lichtgevoeligheid (een wijdverspreide huiduitslag en griepachtige symptomen na blootstelling aan zonlicht); Haaruitval; A “discoïde” huiduitslag, die verschijnt als stevige, ronde rode plaques met verhoogde grenzen; Pijnlijke zweren in de mond, neus en genitale gebieden

symptomen

Bij sommige mensen, lupus veroorzaakt het alleen een milde ziekte, maar in andere gevallen leidt tot een potentieel dodelijke complicaties. De symptomen hebben de neiging om te komen en gaan. Periodes van sterk verhoogde symptomen worden genoemd fakkels en periodes waarin de symptomen verdwijnen worden remissies genoemd. Fakkels kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals blootstelling aan de zon, infectie, medicatie en eventueel zwangerschap, maar vaak ze zich voordoen zonder duidelijke reden .; Lupus heeft de potentie om veel verschillende delen van het lichaam beïnvloeden, zodat het kan een groot aantal symptomen zoals veroorzaken; Malaise (algemeen ziek gevoel); Koorts; Verlies van eetlust; Gewichtsverlies; Spier- en gewrichtspijn, pijn en zwelling van de gewrichten; Een vlindervormige uitslag op de wangen en de brug van de neus, een zogenaamde malar uitslag; Skin lichtgevoeligheid (een wijdverspreide huiduitslag en griepachtige symptomen na blootstelling aan zonlicht); Haaruitval; A “discoïde” huiduitslag, die verschijnt als stevige, ronde rode plaques met verhoogde grenzen; Pijnlijke zweren in de mond, neus en genitale gebieden

Diagnose

Uw arts zal beginnen met het controleren van uw symptomen, uw medische geschiedenis en uw blootstelling aan factoren die lupus fakkels kan leiden. Vervolgens zal hij of zij u onderzoeken, op zoek naar huiduitslag op uw gezicht of op de zon blootgestelde huid, tederheid of zwelling van de gewrichten en zweren in de mond of neus. Uw arts zal uw hart en longen luisteren met een stethoscoop, het controleren op tekenen van ontsteking van het membraan dat het hart (pericarditis) of ontsteking van de vliezen die de longen (pleuritis).

Hoe lang duurt het?

Lupus is een langdurige (chronische) aandoening, hoewel perioden waarin de ziekte is relatief inactief of zelfs volledig stil zijn.

Hoe dit de gezondheid aandoening te voorkomen

Omdat de artsen de oorzaak van lupus niet hebben bepaald, is er geen manier om het te voorkomen. U kunt in staat zijn om opflakkeringen van de ziekte te voorkomen door het vermijden van blootstelling aan de zon zoveel mogelijk en het gebruik van zonnebrandcrème als je in de zon.

Hoe de behandeling van deze gezondheidstoestand

Lupus kan worden behandeld met verschillende soorten geneesmiddelen, waaronder

Wanneer naar de dokter te bezoeken

Bel uw arts als u een van de symptomen van lupus, vooral als je de ontwikkeling van de huid symptomen (malar of discoïde uitslag, lichtgevoeligheid, zweren in de mond of neus), samen met vermoeidheid, koorts, gewrichtspijn, slechte eetlust en gewichtsverlies.

Prognose

De meeste mensen met lupus hebben een normale levensverwachting. Echter variëren levensverwachting en levenskwaliteit sterk, afhankelijk van de ernst van de ziekte. Hart- en vaatziekten, waaronder een hartaanval, komt vaker voor bij mensen met lupus. De aanwezigheid van cardiovasculaire ziekte verergert prognose. De vooruitzichten zijn ook erger als de ziekte ernstig de nieren of de hersenen heeft beïnvloed.