lupus ziekte

Lupus is een chronische ontstekingsziekte die ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam aanvalt je eigen weefsels en organen. Ontsteking veroorzaakt door lupus kan beïnvloeden vele lichaamssystemen – zoals gewrichten, huid, nieren, bloedcellen, hersenen, hart en longen.

Lupus kan moeilijk te diagnosticeren, omdat de symptomen vaak lijken op die van andere kwalen. Het meest opvallende teken van lupus – een uitslag in het gezicht dat de vleugels van een vlinder ontvouwen over beide wangen lijkt – komt in vele, maar niet alle gevallen van lupus.

symptomen

Sommige mensen zijn geboren met een neiging tot lupus, die kan worden veroorzaakt door infecties, bepaalde geneesmiddelen of zonlicht. Hoewel er geen remedie voor lupus, kunnen behandelingen helpen bij het controleren symptomen.

Vermoeidheid en koorts; Gewrichtspijn, stijfheid en zwelling; Vlindervormige uitslag op het gezicht dat de wangen en de brug van de neus omvat; Huidletsels die verschijnen of verergeren bij blootstelling aan de zon (lichtgevoeligheid); Vingers en tenen die wit of blauw om bij blootstelling aan koude of tijdens stressvolle periodes (fenomeen van Raynaud); Kortademigheid; Pijn op de borst; Droge ogen; Hoofdpijn, verwardheid en geheugenverlies

Geen twee gevallen van lupus zijn precies gelijk. Tekenen en symptomen kunnen zich plotseling voordoen of langzaam te ontwikkelen, kan mild of ernstig zijn, en kunnen tijdelijk of permanent zijn. De meeste mensen met lupus hebben een milde ziekte die wordt gekenmerkt door episodes – genaamd fakkels – bij het tekenen en symptomen erger worden voor een tijdje, dan verbeteren of zelfs geheel verdwijnen voor een tijd.

De symptomen van lupus die optreden hangt af van welk orgaan systemen worden aangetast door de ziekte. De meest voorkomende tekenen en symptomen zijn

Raadpleeg uw arts als u een onverklaarbare huiduitslag, aanhoudende koorts, aanhoudende pijn of vermoeidheid ontwikkelen.

Zonlicht. Blootstelling aan de zon kan brengen op lupus huidletsels of leiden tot een interne reactie in gevoelige mensen .; Infecties. Het hebben van een infectie kan lupus initiëren of veroorzaken een terugval bij sommige mensen .; Medicijnen. Lupus kan worden veroorzaakt door bepaalde typen van anti-epileptica, bloeddruk medicijnen en antibiotica. Mensen die drugs geïnduceerde lupus meestal zien hun symptomen verdwijnen als ze stoppen met de medicatie.

Een typisch teken van lupus is een rode, vlindervormige huiduitslag over uw wangen en neus, vaak na blootstelling aan zonlicht.

Uw geslacht. Lupus komt vaker voor bij vrouwen .; Leeftijd. Hoewel lupus treft mensen van alle leeftijden, het is meestal gediagnosticeerd in de leeftijd tussen 15 en 40 .; Race. Lupus komt vaker voor bij Afro-Amerikanen, Hispanics en Aziaten.

Oorzaken

Lupus treedt op wanneer uw immuunsysteem aanvalt gezond weefsel in je lichaam. Het is waarschijnlijk dat lupus gevolg is van een combinatie van uw genetica en uw omgeving. Het blijkt dat mensen met een erfelijke aanleg voor lupus de ziekte kan ontwikkelen wanneer ze in contact komen met iets in de omgeving die lupus kan leiden komen. De oorzaak lupus in de meeste gevallen echter, is niet bekend. Sommige potentiële triggers omvatten

Factoren die het risico kunnen verhogen van lupus omvatten

Ontsteking veroorzaakt door lupus kan invloed hebben op veel gebieden van je lichaam, met inbegrip van uw

Het hebben van lupus verhoogt ook het risico op

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of primaire zorgverlener, maar hij of zij kan u doorverwijzen naar een specialist in de diagnose en behandeling van artritis en andere inflammatoire gezamenlijke omstandigheden (reumatoloog). Omdat de symptomen van lupus zoveel andere gezondheidsproblemen kan nabootsen, kan je geduld nodig hebt tijdens het wachten voor een diagnose. Uw arts moet uitsluiten dat een aantal andere ziekten voordat de diagnose van lupus. Mogelijk moet u een arts die is gespecialiseerd in het immuunsysteem van ziekten en aandoeningen (reumatoloog) om een ​​diagnose te bevestigen of om de behandeling voort te zetten te zien.

Risicofactoren

Voordat uw afspraak, kunt u een lijst met antwoorden op de volgende vragen te schrijven

Nieren. Lupus kan leiden tot ernstige nierschade veroorzaken en nierfalen is een van de belangrijkste doodsoorzaken onder mensen met lupus. Tekenen en symptomen van nierproblemen kunnen gegeneraliseerde jeuk, pijn op de borst, misselijkheid, braken en been zwelling (oedeem) bevatten .; Hersenen en het centrale zenuwstelsel. Als je hersenen wordt beïnvloed door lupus, kunt u hoofdpijn, duizeligheid, gedragsveranderingen, hallucinaties, en zelfs beroertes of aanvallen ervaren. Veel mensen met lupus ervaren problemen met het geheugen en kunnen moeite hebben met het uiten van hun gedachten .; Bloed en bloedvaten. Lupus kan leiden tot bloed problemen, zoals bloedarmoede en een verhoogd risico op bloeden of bloedstolling. Ook kan ontsteking van de bloedvaten (vasculitis) veroorzaken .; Longen. Het hebben van lupus verhoogt uw kans op het ontwikkelen van een ontsteking van de borstholte bekleding (pleuritis), die de ademhaling pijnlijk kan maken. U kunt ook meer vatbaar voor een longontsteking zijn .; Hart. Lupus kan leiden tot ontsteking van de hartspier, je bloedvaten of het hart membraan (pericarditis) veroorzaken. Het risico op hart- en vaatziekten en hart aanvallen verhoogt ook.

complicaties

U kunt ook op te schrijven vragen aan uw arts te vragen, zoals

Infectie. Lupuspatiënten zijn kwetsbaarder voor infecties doordat zowel de ziekte en de behandelingen verzwakking van het immuunsysteem. Infecties die het meest van invloed op mensen met lupus omvatten urineweginfecties, luchtweginfecties, schimmelinfecties, salmonella, herpes en gordelroos .; Kanker. Het hebben van lupus verschijnt om uw risico op kanker verhogen .; Botweefsel dood (avasculaire necrose). Dit gebeurt wanneer de bloedtoevoer naar een bot vermindert, wat vaak leidt tot kleine breuken in het bot en uiteindelijk tot de ineenstorting bot. Het heupgewricht is het meest beïnvloed .; Zwangerschapscomplicaties. Vrouwen met lupus hebben een verhoogd risico op een miskraam. Lupus verhoogt het risico op hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (pre-eclampsie) en vroeggeboorte. Om het risico van deze complicaties te verminderen, artsen adviseren vaak het uitstellen van de zwangerschap totdat uw ziekte onder controle is geweest gedurende ten minste zes maanden.

In aanvulling op de vragen die u bereid om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak op elk moment dat je iets niet begrijpt.

Wanneer heb je symptomen beginnen? Hebben ze komen en gaan ?; Is er iets lijken om uw klachten te veroorzaken ?; Hebben je ouders of broers en zussen had lupus of andere auto-immuunziekten ?; Welke medicijnen en supplementen heb je regelmatig?

Voorbereiding voor uw afspraak

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden misschien tijd verlaten om te gaan over alle punten die u wilt meer tijd door te brengen. Uw arts kan vragen

Lupus diagnose is moeilijk omdat tekenen en symptomen aanzienlijk verschillen van persoon tot persoon. Tekenen en symptomen van lupus constant in de tijd en overlappen met die van vele andere aandoeningen. Niemand test kan lupus diagnosticeren. De combinatie van bloed- en urineonderzoek, tekenen en symptomen en lichamelijk onderzoek bevindingen leidt tot de diagnose.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van mijn klachten of conditie ?; Welke testen raden jullie aan ?; Als deze tests niet de oorzaak van mijn klachten te wijzen, wat extra tests zou ik nodig ?; Zijn er behandelingen of veranderingen in levensstijl die nu zou kunnen helpen mijn klachten ?; Moet ik eventuele beperkingen volgen, terwijl we op zoek bent naar een diagnose ?; Moet ik een specialist?

Bloed- en urinetests kunnen omvatten

Heeft blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat je huiduitslag ontwikkelen ?; Doe je vingers bleke, gevoelloos of ongemakkelijk in de kou worden ?; Laat uw symptomen zijn onder meer problemen met het geheugen of de concentratie ?; Hoeveel heb je symptomen beperkt in uw vermogen om te functioneren op school, op het werk of in persoonlijke relaties ?; Heb je zijn gediagnostiseerd met een andere medische voorwaarden ?; Bent u zwanger of bent u van plan bent zwanger te worden?

Als uw arts vermoedt dat lupus van invloed is op je longen of hart, kan hij of zij suggereren

Lupus nieren schaden vele manieren en behandelingen kunnen variëren, afhankelijk van het soort schade die optreedt. In sommige gevallen is het nodig om een ​​klein monster van nierweefsel te bepalen wat de beste behandeling zou kunnen testen. Het monster kan worden verkregen met een naald of via een kleine incisie.

Volledig bloedonderzoek. Deze test meet het aantal rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes en de hoeveelheid hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen. De resultaten kunnen wijzen u anemie, die voorkomt bij lupus. Een laag aantal witte bloedcellen of bloedplaatjes aantal kan optreden bij lupus ook .; Bezinking. Deze bloedtest bepaalt de snelheid waarmee de rode bloedcellen naar de bodem van een buis in een uur. Een sneller dan normaal kan een systemische ziekte duiden, zoals lupus. De bezinkingssnelheid is niet specifiek voor één ziekte. Het kan worden verhoogd als u lupus, een andere inflammatoire aandoening, kanker of een infectie .; Nieren en lever assessment. Bloedonderzoek kan beoordelen hoe goed uw nieren en de lever functioneren. Lupus kan invloed hebben op deze organen .; Urineonderzoek. Een onderzoek van een monster van uw urine kan een verhoogd eiwitgehalte of rode bloedcellen in de urine, wat kan gebeuren als lupus uw nieren heeft beïnvloed laten zien .; Antinucleaire antilichamen (ANA) -test. Een positieve test op de aanwezigheid van deze antilichamen – door het immuunsysteem – geeft een gestimuleerde immuunsysteem. Terwijl de meeste mensen met lupus hebben een positieve ANA-test, de meeste mensen met een positieve ANA geen lupus. Als je test positief voor ANA, kan uw arts meer specifiek antilichaam testen te adviseren.

Tests en diagnose

De behandeling van lupus is afhankelijk van uw tekenen en symptomen. Bepalen of uw tekenen en symptomen moeten worden behandeld en welke medicijnen het gebruik vereist een zorgvuldige discussie over de voordelen en risico’s met uw arts. Als je tekenen en symptomen flare en verdwijnen, kunnen u en uw arts te vinden die je nodig hebt om medicijnen of doseringen te veranderen. De medicijnen die het meest gebruikt om te controleren lupus omvatten

Röntgenfoto van de borst. Een afbeelding van uw borst kan abnormale schaduwen die vloeistof of ontsteking wijzen in je longen te onthullen .; Echo cardiogram. Deze test maakt gebruik van geluidsgolven om real-time beelden van het kloppende hart te produceren. Het kan controleren of er problemen met uw kleppen en andere delen van je hart.

Maatregelen nemen om te zorgen voor je lichaam als je lupus. Eenvoudige maatregelen kunnen u helpen voorkomen dat lupus fakkels en, indien zij zich voordoen, beter om te gaan met de tekens en symptomen die u ervaart. Probeer

Soms alternatieve of complementaire geneeskunde kunnen mensen profiteren met lupus. Echter, deze therapieën meestal gebruikt bij conventionele medicijnen. Bespreek deze behandelingen met uw arts voordat ze het initiëren van op uw eigen. Hij of zij kan u helpen om de voordelen en risico’s af te wegen en u vertellen of de behandelingen zal interfereren met uw huidige lupus medicijnen.

Behandelingen en drugs

Complementaire en alternatieve behandelingen voor lupus omvatten

Als je lupus, je bent waarschijnlijk om een ​​reeks van pijnlijke gevoelens over je conditie, van angst naar extreme frustratie. De uitdagingen van het leven met lupus verhogen het risico van depressie en aanverwante psychische problemen, zoals angst, stress en een laag zelfbeeld. Om u te helpen omgaan met lupus, probeer

Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Over-the-counter NSAID’s, zoals natrium naproxen (Aleve) en ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen), kan worden gebruikt voor de behandeling van pijn, zwelling en koorts geassocieerd met lupus. Sterkere NSAID’s zijn verkrijgbaar op recept. Bijwerkingen van NSAIDs omvatten maag bloeden, nierproblemen en een verhoogd risico op hartproblemen .; Antimalariamiddelen. Medicijnen vaak gebruikt om malaria te behandelen, zoals hydroxychloroquine (Plaquenil), die ook kan helpen bij het controleren lupus. Bijwerkingen kunnen zijn maagklachten en, zeer zelden, schade aan het netvlies van het oog .; Corticosteroïden. Prednison en andere vormen van corticosteroïden kan de ontsteking van lupus tegen te gaan, maar produceren vaak op lange termijn bijwerkingen – zoals gewichtstoename, gemakkelijk blauwe plekken, dunner botten (osteoporose), hoge bloeddruk, diabetes en een verhoogd risico op infectie. Het risico van bijwerkingen toeneemt bij hogere doses en langere termijn behandeling .; Immunosuppressiva. Geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken kunnen in ernstige gevallen van lupus. Voorbeelden zijn azathioprine (Imuran, Azasan), mycofenolaatmofetil (CellCept), leflunomide (Arava) en methotrexaat (Trexall). Mogelijke bijwerkingen kunnen een verhoogd risico op infectie, leverschade omvatten, verminderde vruchtbaarheid en een verhoogd risico op kanker. Een nieuwere medicijnen, belimumab (Benlysta), vermindert ook lupus symptomen bij sommige mensen. Bijwerkingen omvatten misselijkheid, diarree en koorts.

Lifestyle en huismiddeltjes

Alternatief medicijn

1

Coping en ondersteuning

)

Meer informatie over Lupus

Meer over Lupus

Zie regelmatig uw arts. Het hebben van regelmatige controles in plaats van alleen met uw arts te zien wanneer uw symptomen verergeren kan helpen uw arts te voorkomen flare-ups, en kan nuttig zijn bij de aanpak van routine gezondheid betreft, zoals stress, dieet en lichaamsbeweging die nuttig zijn bij het voorkomen van lupus complicaties kunnen worden .; Get voldoende rust. Mensen met lupus ervaren vaak aanhoudende vermoeidheid dat is anders dan normaal vermoeidheid en dat is niet per se afgelost door rust. Om die reden kan het moeilijk zijn om te beoordelen wanneer u het nodig te vertragen. Zorg voor voldoende slaap ‘s nachts en dutjes of pauzes tijdens de dag als nodig is .; Be zon slim. Omdat ultraviolet licht een flare kan leiden, beschermende kleding dragen – zoals een hoed, shirt met lange mouwen en een lange broek – en het gebruik van zonnebrandmiddelen met een zonbeschermingsfactor (SPF) van ten minste 55 elke keer als je naar buiten gaat .; Get regelmatige lichaamsbeweging. Oefening kan u helpen herstellen van een flare, beperken van het risico op een hartaanval, helpen bij het bestrijden depressie en het bevorderen van het algemeen welzijn .; Niet roken. Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en kunnen de effecten van lupus verergeren op uw hart en bloedvaten .; Eet een gezond dieet. Een gezond dieet benadrukt fruit, groenten en volkoren granen. Soms kunt u dieetbeperkingen hebben, vooral als u een hoge bloeddruk, nierschade of gastro-intestinale problemen.

Dehydroepiandrosterone (DHEA). Supplementen met dit hormoon is aangetoond dat de dosis steroïden nodig symptomen bij sommige mensen met lupus stabiliseren verminderen .; Visolie. Visolie supplementen bevatten omega-3 vetzuren die gunstig zijn voor mensen met lupus kan zijn. Voorlopige studies hebben enkele belofte gevonden, hoewel meer onderzoek nodig is. Bijwerkingen van visolie supplementen kunnen zijn misselijkheid, boeren en een visachtige smaak in de mond .; Vitamine D. Er zijn aanwijzingen om te suggereren dat mensen met lupus kunnen baat hebben bij extra vitamine D.

Leer alles wat je kunt over lupus. Noteer alle vragen die je hebt over lupus en hen vragen bij uw volgende afspraak. Vraag uw arts of verpleegkundige om betrouwbare bronnen van nadere informatie. Hoe meer je weet over lupus, hoe meer vertrouwen je zult voelen in uw behandeling keuzes .; Verzamel steun onder uw vrienden en familie. Praat over lupus met je vrienden en familie en de manieren waarop zij kunnen helpen wanneer je het hebben van fakkels bent uit te leggen. Lupus kan frustrerend zijn voor uw dierbaren, omdat ze meestal kan het niet zien, en je mag niet ziek lijken. Ze kan niet zeggen als je met een goede dag of een slechte dag, tenzij je ze vertelt. Wees open over wat je zo voelt dat uw vrienden en familie weten wat te verwachten .; Neem de tijd voor jezelf. Omgaan met stress in je leven door het nemen van tijd voor jezelf. Gebruik die tijd om te lezen, te mediteren, naar muziek luisteren of schrijven in een dagboek. Zoek activiteiten die rust en vernieuwen u .; Contact maken met anderen die lupus hebben. Praat met andere mensen met lupus. U kunt verbinding maken met andere mensen die lupus door middel van steungroepen in uw gemeenschap of via online message boards. Andere mensen met lupus kunnen unieke steun aan te bieden, omdat zij veel van dezelfde hindernissen en frustraties die je geconfronteerd bent geconfronteerd.