mannelijk hypogonadisme ziekte

Mannelijke hypogonadisme is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende testosteron niet produceert – het hormoon dat een belangrijke rol in mannelijke groei en ontwikkeling speelt tijdens de puberteit – of heeft een verminderd vermogen om sperma of allebei.

U kan worden geboren met mannelijke hypogonadisme, of het kan later in het leven ontwikkelen van een blessure of een infectie. De effecten – en wat u kunt doen over hen – afhankelijk van de oorzaak en op welk moment in je leven mannelijke hypogonadisme optreedt. Sommige soorten mannelijke hypogonadisme kan worden behandeld met testosteronvervangingstherapie.

symptomen

Hypogonadisme kan beginnen tijdens de foetale ontwikkeling, vóór de puberteit of tijdens de volwassenheid. Tekenen en symptomen zijn afhankelijk van wanneer de aandoening ontstaat.

Vrouwelijke genitaliën; Ambigue genitaliën – geslachtsdelen die noch duidelijk mannelijk en vrouwelijk duidelijk; Onderontwikkelde mannelijk geslachtsdeel

Als het lichaam genoeg testosteron niet produceren tijdens de foetale ontwikkeling, kan het resultaat worden beïnvloed groei van de uitwendige geslachtsorganen. Afhankelijk van wanneer hypogonadisme ontwikkelt en hoeveel testosteron aanwezig is, een kind dat genetisch mannelijk geboren kunnen worden met

Male hypogonadisme kan de puberteit vertragen of onvolledige of een gebrek aan normale ontwikkeling veroorzaken. Het kan veroorzaken

Bij volwassen mannetjes, kan hypogonadisme bepaalde mannelijke fysieke kenmerken veranderen en aantasting normale voortplantingsfunctie. Tekenen en symptomen kunnen omvatten

Verminderde ontwikkeling van de spiermassa; Gebrek aan verdieping van de stem; Verminderde groei van lichaamshaar; Verminderde groei van de penis en testikels; Excessieve groei van de armen en benen ten opzichte van de romp van het lichaam; Ontwikkeling van borstweefsel (gynaecomastie)

Hypogonadisme kan ook leiden tot mentale en emotionele veranderingen. Testosteron afneemt, kunnen sommige mensen gelijkaardige symptomen van de menopauze bij vrouwen ondervinden. Deze kunnen omvatten

Erectiestoornissen; Onvruchtbaarheid; Afname van baard en lichaamshaar groei; Afname van de spiermassa; Ontwikkeling van borstweefsel (gynaecomastie); Verlies van botmassa (osteoporose)

Oorzaken

Zie een arts als u symptomen van mannelijke hypogonadisme hebben. Vaststelling van de oorzaak van hypogonadisme is een belangrijke eerste stap om het verkrijgen van een passende behandeling.

Het mannelijke voortplantingssysteem maakt, slaat en beweegt sperma. Testikels produceren sperma. Vloeistof uit de zaadblaasjes en de prostaat te combineren met sperma om sperma te maken. De penis ejaculeert sperma tijdens de geslachtsgemeenschap.

Male hypogonadisme betekent dat de testikels niet genoeg krijgen van het mannelijke geslachtshormoon testosteron produceren. Er zijn twee basistypen van hypogonadisme

Elk type hypogonadisme kan worden veroorzaakt door een erfelijke (aangeboren) eigenschap of iets later gedaan leeftijd (verkregen), zoals een verwonding of infectie. Op sommige momenten, kunnen primaire en secundaire hypogonadisme samen voorkomen.

Veelvoorkomende oorzaken van primaire hypogonadisme omvatten

Risicofactoren

In het secundair hypogonadisme, de testikels zijn normaal, maar functioneert niet goed als gevolg van een probleem met de hypofyse of de hypothalamus. Een aantal voorwaarden kunnen secundaire hypogonadisme veroorzaken, met inbegrip van

Vermoeidheid; Verminderde sex drive; Moeite met concentreren; opvliegers

complicaties

Concurrent ziekte. Het voortplantingsstelsel kan tijdelijk uitgeschakeld als gevolg van de fysieke belasting van ziekte of operatie, alsmede bij zware emotionele stress. Dit is een gevolg van verminderde signalen van de hypothalamus en verdwijnt gewoonlijk bij succesvolle behandeling van de onderliggende aandoening.

Primary. Dit type hypogonadisme – ook wel bekend als primaire testesinsufficiëntie – afkomstig is van een probleem in de testikels .; Tweede. Dit type hypogonadisme wijst op een probleem in de hypothalamus of de hypofyse – delen van de hersenen dat de testikels signaal om testosteron te produceren. De hypothalamus gonadotropin-releasing hormone, waarbij de hypofyse follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) te signaleert. Luteïniserend hormoon signaleert dan de testes testosteron te produceren.

De snelheid waarmee testosteron daalt varieert sterk onder de mensen. Maar liefst 30 procent van de mannen ouder dan 75 hebben een testosteronspiegel die onder het normale bereik van testosteron bij jonge mannen, volgens de American Association of Clinical Endocrinologen. Of behandeling noodzakelijk blijft een punt van discussie.

Klinefelter-syndroom. Deze aandoening het gevolg van een aangeboren afwijking van de geslachtschromosomen, X en Y. Een mannetje heeft normaal gesproken een X en een Y-chromosoom. In Klinefelter-syndroom, twee of meer X-chromosomen aanwezig zijn naast een Y-chromosoom. Het Y-chromosoom bevat de genetische materiaal dat het geslacht van een kind en de daarmee samenhangende ontwikkeling bepaalt. De extra X-chromosoom die optreedt in Klinefelter syndroom veroorzaakt abnormale ontwikkeling van de testikels, wat resulteert in onderproductie van testosteron .; Ingedaalde testikels. Voor de geboorte, de testikels ontwikkelen zich in de buik en normaal te bewegen naar beneden in hun vaste plaats in het scrotum. Soms één of beide testikels kan niet afstammen bij de geboorte. Deze voorwaarde corrigeert zichzelf vaak al binnen de eerste jaren van het leven zonder behandeling. Zo niet in de vroege jeugd gecorrigeerd, kan dit leiden tot storing van de testikels en verminderde productie van testosteron .; Bof orchitis. Als een bofinfectie waarbij testikels naast de speekselklieren (bof orchitis) optreedt tijdens de puberteit of volwassenheid kan permanent testiculaire schade ontstaan. Dit kan normaal functioneren van de testikels en de productie van testosteron beïnvloeden .; Hemochromatose. Te veel ijzer in het bloed kan testesinsufficiëntie of hypofyse disfunctie veroorzaken invloed testosteron productie .; Letsel aan de testikels. Omdat zij zich buiten de buik, de testikels zijn gevoelig voor schade. Schade aan normaal ontwikkelde testikels kunnen hypogonadisme veroorzaken. Schade aan één testikel mag geen afbreuk doen aan de totale productie van testosteron .; Kankerbehandeling. Chemotherapie of radiotherapie voor de behandeling van kanker kunnen interfereren met testosteron en spermaproductie. De effecten van beide behandelingen vaak tijdelijk, maar permanent onvruchtbaarheid optreden. Hoewel veel mensen weer hun vruchtbaarheid binnen enkele maanden na behandeling uiteinden, behouden zaadcellen voordat kankertherapie is een optie die veel mannen beschouwen.

Voorbereiding voor uw afspraak

De hypofyse en de hypothalamus liggen binnen de hersenen en controle hormoonproductie.

Risicofactoren voor hypogonadisme omvatten

Kallmann syndroom. Abnormale ontwikkeling van de hypothalamus – het gebied van de hersenen dat de secretie van hypofyse hormonen regelt – kunnen hypogonadisme veroorzaken. Deze afwijking wordt ook in verband gebracht met een verminderde ontwikkeling van het vermogen om te ruiken (anosmie) en rood-groen kleurenblindheid .; Hypofysestoornissen. Een afwijking in de hypofyse kan de afgifte van hormonen uit de hypofyse naar de testikels aantasten, waardoor de normale testosteronproductie. Een hypofysetumor of ander type hersentumor vlakbij de hypofyse kan testosteron of andere hormoondeficiënties veroorzaken. Ook kan de behandeling van een hersentumor, zoals chirurgie of stralingstherapie, hypofyse kunnen verminderen en hypogonadisme veroorzaken .; Ontstekingsziekte. Bepaalde ontstekingsziekten zoals sarcoïdose, histiocytosis en tuberculose, omvatten de hypothalamus en hypofyse en kan invloed testosteronproductie, waardoor hypogonadisme .; HIV / AIDS. HIV / AIDS kan een laag niveau van testosteron veroorzaken door het aantasten van de hypothalamus, de hypofyse en de testes .; Medicijnen. Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals opiaten pijnstillers en sommige hormonen kan beïnvloeden testosteronproductie .; Zwaarlijvigheid. Beduidend overgewicht op elke leeftijd worden gekoppeld aan hypogonadisme .; Normale veroudering. Oudere mannen hebben over het algemeen een lagere testosteronspiegel dan jongere mannen. Naarmate mannen ouder worden, is er een langzame en continue daling van de productie van testosteron .; Concurrent ziekte. Het voortplantingsstelsel kan tijdelijk uitgeschakeld als gevolg van de fysieke belasting van ziekte of operatie, alsmede bij zware emotionele stress. Dit is een gevolg van verminderde signalen van de hypothalamus en verdwijnt gewoonlijk bij succesvolle behandeling van de onderliggende aandoening .; De snelheid waarmee testosteron daalt varieert sterk onder de mensen. Maar liefst 30 procent van de mannen ouder dan 75 hebben een testosteronspiegel die onder het normale bereik van testosteron bij jonge mannen, volgens de American Association of Clinical Endocrinologen. Of behandeling noodzakelijk blijft een punt van discussie.

Hypogonadisme kan worden overgenomen. Als een van deze risicofactoren zijn in uw familie gezondheid geschiedenis, uw arts.

Kallmann syndroom; Ingedaalde testikels als een kind; Bof infectie die je testikels; Letsel aan je testikels; Testis of hypofyse tumoren; HIV / AIDS; Klinefelter-syndroom; hemochromatose; Vorige chemotherapie of radiotherapie; Onbehandelde slaapapneu

De complicaties van onbehandelde hypogonadisme verschillen, afhankelijk van welke leeftijd het eerst ontwikkelt zich – tijdens de foetale ontwikkeling, puberteit en volwassenheid.

Een baby kan worden geboren met

Ambigue genitaliën; abnormale genitaliën

Tests en diagnose

Puberale ontwikkeling kan worden vertraagd of onvolledig zijn, wat resulteert in

Verminderd of gebrek aan baard en lichaamshaar; Verminderde penis en testikel groei; Niet proportioneel groei, meestal toename van de lengte van armen en benen ten opzichte van de romp; Vergrote borsten bij mannen (gynaecomastie)

Complicaties kunnen omvatten

Hoewel je waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of huisarts bent, moet je naar een arts die gespecialiseerd is in de hormoon-producerende klieren (endocrinoloog) te raadplegen. Als uw huisarts vermoedt dat je man hypogondism, kan hij of zij je doorverwijzen naar een endocrinoloog. Of, kunt u vragen om een ​​verwijzing.

Behandelingen en drugs

De volgende informatie helpt u voor te bereiden op uw afspraak, en te begrijpen wat te verwachten van uw arts.

Het voorbereiden van een lijst van vragen voor uw arts zal u helpen de meeste van uw tijd samen. Voor mannelijke hypogonadisme, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te omvatten

Onvruchtbaarheid; Erectiestoornissen; Verminderde sex drive; Vermoeidheid; Spierverlies of zwakte; Vergrote borsten bij mannen (gynaecomastie); Verminderde baard en lichaamshaar groei; osteoporose

Coping en ondersteuning

Aarzel niet om andere vragen die je hebt te stellen.

Voorbeelden van vragen die uw arts kan vragen, onder meer

Uw arts zal een fysieke examen waarin hij of zij zal er rekening mee of je de seksuele ontwikkeling, gedrag zoals je schaamhaar, spiermassa en de grootte van uw testikels, is in overeenstemming met uw leeftijd. Uw arts kan uw bloed niveau van testosteron te testen of u een van de tekenen of symptomen van hypogonadisme hebben.

Vroege opsporing bij jongens kan helpen bij problemen van vertraagde puberteit te voorkomen. Vroege diagnose en behandeling bij mannen een betere bescherming tegen osteoporose en andere verwante aandoeningen.

Artsen baseren een diagnose van hypogonadisme op de symptomen en de resultaten van bloedonderzoek dat testosteron te meten. Omdat testosteron niveaus variëren en zijn over het algemeen het hoogst in de ochtend, is bloedonderzoek meestal vroeg gedaan in de dag, in de buurt van 08:00

Als testen bevestigen dat u hebben een lage testosteron, kan verder testen bepalen of een testis aandoening of een hypofyse abnormaliteit de oorzaak is. Op basis van specifieke symptomen, kunnen aanvullende onderzoeken de oorzaak aan te wijzen. Deze studies kunnen

Testosteron testen speelt ook een belangrijke rol bij het beheer hypogonadisme. Dit helpt uw ​​arts de juiste dosering van de medicatie te bepalen, zowel aan het begin en na verloop van tijd.

Behandeling van mannelijke hypogonadisme afhankelijk van de oorzaak en of u zich zorgen over de vruchtbaarheid bent.

Hormoonvervangende. Voor hypogonadisme veroorzaakt door testesinsufficiëntie, artsen gebruiken mannelijk hormoon vervangende (testosteron vervangende therapie, of TRT). TRT kan de seksuele functie en spierkracht te herstellen en te voorkomen botverlies. Bovendien, mannen het ontvangen van TRT vaak een toename van de energie, libido en een gevoel van welzijn ervaren.

Als een hypofyse probleem de oorzaak is, kan de hypofyse hormonen de productie van zaadcellen te stimuleren en het herstel van de vruchtbaarheid. Testosteronsubstitutietherapie kan worden gebruikt als vruchtbaarheid is geen probleem. Een hypofysetumor kan chirurgische verwijdering, medicijnen, straling of de vervanging van andere hormonen nodig.

Bij jongens kan testosteronvervangingstherapie (TRT) puberteit en de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken, zoals verhoogde spiermassa, baard en schaamhaar groei en groei van de penis bevorderen. Hypofysehormonen kan worden gebruikt om groei te stimuleren testikel. Een initiële lage dosis testosteron met een geleidelijke stijging kan helpen om negatieve effecten te voorkomen en beter na te bootsen de langzame stijging van de testosteron die optreedt tijdens de puberteit.

Verschillende testosteron levering methoden bestaan. Het kiezen van een specifieke therapie afhankelijk van de voorkeur van een bepaald afgiftesysteem, de bijwerkingen en de kosten. methoden omvatten

Injectie. Testosteron injecties zijn veilig en effectief. Injecties worden gegeven in een spier. Uw symptomen kunnen fluctueren tussen de doses afhankelijk van de frequentie van de injecties.

U of een familielid kan leren om TRT injecties te geven thuis. Als je ongemakkelijk bent het geven van jezelf injecties, kan een verpleegkundige of arts de injecties te geven.

Noteer alle symptomen die u ondervindt, zelfs als ze lijken los van de reden waarom u de afspraak hebt gepland .; Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen, recente wijzigingen en de geschiedenis van kinderziekten of operaties leven .; Maak een lijst van alle medicijnen, alsmede alle vitaminen of supplementen, die je neemt .; Schrijf een lijst van vragen aan uw arts te vragen.

Testosteronundecanoaat (Aveed), een injectie die onlangs door de Food and Drug Administration goedgekeurd, wordt minder vaak geïnjecteerd, maar moet door een zorgverlener worden toegediend en kunnen ernstige bijwerkingen hebben.

Gel. Er zijn verschillende gel preparaten verkrijgbaar met verschillende manieren om ze toe te passen. Afhankelijk van het merk, moet u ofwel wrijven testosteron gel in je huid op je bovenarm of schouder (AndroGel, Testim), is van toepassing met een applicator onder elke oksel (Axiron) of pomp op de binnenkant van de dijen (Fortesta).

Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van mijn klachten ?; Zijn er andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten ?; Wat voor soort testen heb ik nodig? Doe deze tests geen speciale voorbereiding ?; Is mijn aandoening die tijdelijk of chronisch ?; Welke behandelingen zijn beschikbaar ?; Wat zijn de bijwerkingen van elke behandeling ?; Welke behandeling voel je je het beste zou zijn voor mij ?; Wat zijn de alternatieven voor de aanpak die jij suggereert ?; Ik heb deze andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik het beste beheren ze samen ?; Zijn er beperkingen die ik moet volgen ?; Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites raden jullie aan?

Als de gel droogt, je lichaam absorbeert testosteron door uw huid. Gel toepassing van testosteron vervangende therapie lijkt minder huidreacties dan vlekken veroorzaken. Niet douchen of baden gedurende enkele uren na een gel applicatie, om zeker te zijn het wordt geabsorbeerd.

Een mogelijke bijwerking van de gel kan worden overgebracht de medicatie aan een andere persoon. Vermijd huid-op-huid contact, totdat de gel volledig droog is of bedek het gebied na een applicatie.

Het nemen van testosteron oraal wordt niet aanbevolen voor de lange termijn hormoonvervangende omdat het problemen met de lever kan veroorzaken.

Houd in gedachten dat testosterontherapie onderhoudt verschillende risico’s, waaronder bijdragen aan slaapapneu, het stimuleren van goedaardige groei van de prostaat, het vergroten van borsten, het beperken van de productie van zaadcellen, de groei van de bestaande prostaatkanker en de vorming van bloedstolsels in de aderen te stimuleren. Recent onderzoek suggereert ook testosteron therapie kan uw risico op een hartaanval vergroten.

Stress verminderen. Praat met uw arts over hoe je de angst en stress die vaak gepaard gaan met deze voorwaarden kan verminderen. Veel mannen profiteren van psychologische of familie counseling.

Wanneer ben je beginnen te ervaren symptomen ?; Laat uw symptomen zijn continu of af en toe een ?; Hoe ernstig zijn uw klachten ?; Wat, als er iets lijkt om uw klachten te verbeteren ?; Wat, als er iets lijkt te verergeren uw klachten ?; Wanneer ben je begint de puberteit? Heeft het lijkt eerder of later dan uw collega’s zijn ?; Heb je enig groei problemen als kind of adolescent ?; Heb je enig testis trauma meegemaakt ?; Hoe zit het met hoofdletsel ?; Had je de bof als kind of tiener? Herinnert u zich als u pijn in de testikels voelde terwijl je de bof gehad ?; Had je niet-ingedaalde testikels als baby ?; Had je een operatie voor een liesbreuk of genitale chirurgie als een kind?

Ondersteuning van groepen mensen kunnen helpen met hypogonadisme en verwante aandoeningen omgaan met soortgelijke situaties en uitdagingen. Helpen familie begrijpen diagnose van hypogonadisme is ook belangrijk.

)

Hormoon testen; Sperma-analyse; Hypofyse imaging; Genetische studies; testis biopsie

Hormoonvervangende. Voor hypogonadisme veroorzaakt door testesinsufficiëntie, artsen gebruiken mannelijk hormoon vervangende (testosteron vervangende therapie, of TRT). TRT kan de seksuele functie en spierkracht te herstellen en te voorkomen botverlies. Bovendien, mannen het ontvangen van TRT vaak een toename van de energie, libido en een gevoel van welzijn ervaren .; Als een hypofyse probleem de oorzaak is, kan de hypofyse hormonen de productie van zaadcellen te stimuleren en het herstel van de vruchtbaarheid. Testosteronsubstitutietherapie kan worden gebruikt als vruchtbaarheid is geen probleem. Een hypofysetumor kan chirurgische verwijdering, medicijnen, straling of de vervanging van andere hormonen nodig .; Geassisteerde voortplanting. Hoewel er vaak geen effectieve behandeling om de vruchtbaarheid te herstellen in een man met primaire hypogonadisme, kan bijgestaan ​​reproductieve technologie nuttig zijn. Deze technologie omvat een verscheidenheid aan technieken ontworpen voor paren die niet succesvol in het bereiken van de conceptie zijn geweest helpen.

Injectie. Testosteron injecties zijn veilig en effectief. Injecties worden gegeven in een spier. Uw symptomen kunnen fluctueren tussen de doses afhankelijk van de frequentie van de injecties .; U of een familielid kan leren om TRT injecties te geven thuis. Als je ongemakkelijk geeft jezelf injecties, kan een verpleegkundige of arts de injecties te geven .; Testosteronundecanoaat (Aveed), een injectie die onlangs door de Food and Drug Administration goedgekeurd, wordt minder vaak geïnjecteerd, maar moet door een zorgverlener worden toegediend en kunnen ernstige bijwerkingen hebben .; Patch. Een pleister met testosteron (Androderm) wordt elke avond toegepast op uw rug, buik, bovenarm of dij. De site van de aanvraag wordt gedraaid om intervallen van zeven dagen tussen applicaties te handhaven op dezelfde site, om huidreacties te verminderen .; Gel. Er zijn verschillende gel preparaten verkrijgbaar met verschillende manieren om ze toe te passen. Afhankelijk van het merk, moet u ofwel wrijven testosteron gel in je huid op je bovenarm of schouder (AndroGel, Testim), is van toepassing met een applicator onder elke oksel (Axiron) of pomp op de binnenkant van de dijen (Fortesta) .; Als de gel droogt, je lichaam absorbeert testosteron door uw huid. Gel toepassing van testosteron vervangende therapie lijkt minder huidreacties dan vlekken veroorzaken. Niet douchen of baden gedurende enkele uren na een gel applicatie, om zeker te zijn het wordt geabsorbeerd .; Een mogelijke bijwerking van de gel kan worden overgebracht de medicatie aan een andere persoon. Vermijd huid-op-huid contact, totdat de gel volledig droog is of bedek het gebied na een aanvraag .; Gum en wang (mondholte). Een kleine stopverf-achtige substantie, levert tandvlees en de wang testosteronvervanging (Striant) testosteron door de natuurlijke depressie boven je bovenste tanden waar uw tandvlees voldoet aan uw bovenlip (mondholte). Dit product snel kleeft aan uw tandvlees en maakt het mogelijk testosteron worden geabsorbeerd in je bloedbaan .; Implanteerbare pellets. Testosteron bevattende pellets (Testopel) zijn chirurgisch geïmplanteerd onder de huid en de noodzaak om de drie tot zes maanden worden geplaatst.

Voorkom osteoporose. Als hypogonadisme optreedt tijdens de volwassenheid, maken levensstijl en veranderingen in het dieet om osteoporose te voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging en voldoende hoeveelheden calcium en vitamine D botsterkte handhaven belangrijk om het risico van osteoporose. Het Institute of Medicine beveelt 1000 milligram (mg) calcium en 600 internationale eenheden (IU) van vitamine D per dag voor mannen tussen 19 tot 70. Deze aanbeveling stijgt tot 1200 mg calcium en 800 IU vitamine D per dag mensenleeftijd 71 jaar en ouder. Praat met uw arts over dieetvoorschriften die geschikt zijn voor u .; Meer informatie over erectiestoornissen of onvruchtbaarheid. De omstandigheden veroorzaakt door hypogonadisme kan psychische en relationele problemen. Weet wat te verwachten van deze voorwaarden en wat te doen als er nieuwe of ongemakkelijke gevoelens te ontwikkelen tussen u en uw partner .; Stress verminderen. Praat met uw arts over hoe je de angst en stress die vaak gepaard gaan met deze voorwaarden kan verminderen. Veel mannen profiteren van psychische of gezinsbegeleiding .; Ondersteuning van groepen mensen kunnen helpen met hypogonadisme en verwante aandoeningen omgaan met soortgelijke situaties en uitdagingen. Het helpen van je familie begrijpen de diagnose van hypogonadisme ook belangrijk is .; Laat tijd aan te passen. Adolescenten met hypogonadisme kunnen het gevoel alsof ze niet passen in. Testosteron vervangende therapie zal de puberteit veroorzaken. Wanneer gegeven in een traag tempo dat de tijd het toelaat voor aanpassing aan de fysieke veranderingen en nieuwe gevoelens, de therapie vermindert de kans op sociale of emotionele problemen.