mannelijke menopauze

Bestaat er zoiets als een ‘mannelijke menopauze’?

Persoonlijke of lifestyle kwesties

Late-onset hypogonadisme

Wat moeten we doen

Moet ik HRT?

Sommige mannen ontwikkelen depressie, verlies van libido, erectiestoornissen en andere fysieke en emotionele symptomen als ze hun late jaren ’40 te komen tot begin jaren ’50.

Andere symptomen voor bij mannen van deze leeftijd zijn

Deze symptomen kunnen interfereren met het dagelijks leven en geluk, dus het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te vinden en uit te werken wat er kan worden gedaan om het op te lossen.

De “mannelijke menopauze” (ook wel de “andropauze”) is een nutteloze term soms gebruikt in de media aan de bovenstaande symptomen verklaren.

Dit label is misleidend omdat het suggereert de symptomen zijn het gevolg van een plotselinge daling van testosteron op middelbare leeftijd, vergelijkbaar met wat gebeurt in de vrouwelijke menopauze. Dit is niet waar. Hoewel testosteron niveau dalen als mannen ouder worden, de daling is stabiel – minder dan 2% per jaar van rond de leeftijd van 30-40 – en dit is waarschijnlijk geen problemen op zichzelf veroorzaken.

Een testosterontekort die op latere leeftijd (ook bekend als late-onset hypogonadisme) ontwikkelt kan soms verantwoordelijk voor deze symptomen, maar in veel gevallen de symptomen niets met hormonen.

Leefstijlfactoren of psychische problemen vaak verantwoordelijk voor veel van de hierboven beschreven symptomen.

Bijvoorbeeld erectiele disfunctie, kan verlies van libido en stemmingswisselingen het gevolg van ofwel

Er zijn ook fysieke oorzaken van erectiele dysfunctie, zoals veranderingen in de bloedvaten, die naast psychologische oorzaak kan gebeuren.

Lees over de oorzaken van erectiele dysfunctie.

Mannelijke seksuele disfunctie

Psychische problemen worden meestal veroorzaakt door het werk of relatie problemen, scheiding, geld problemen of zorgen te maken over bejaarde ouders.

A “midlife crisis” kan ook verantwoordelijk zijn. Dit kan gebeuren wanneer mensen denken dat ze het leven van halverwege bereikt. Angsten over wat ze tot nu toe hebben bereikt, zowel in hun werk of persoonlijke leven, kan leiden tot een periode van depressie.

Lees meer over de mannelijke midlife crisis.

Andere mogelijke oorzaken van de bovenstaande symptomen zijn

In sommige gevallen, levensstijl of psychologische problemen niet verantwoordelijk lijken te zijn, de symptomen van het “mannelijke menopauze” kan het gevolg zijn van hypogonadisme, waarbij de testikels weinig of geen hormonen.

Het mannetje midlife crisis

Hypogonadisme soms vanaf de geboorte aanwezig, die symptomen zoals vertraagde puberteit en kleine testes kan veroorzaken.

Hypogonadisme kan ook zo nu en dan later te ontwikkelen in het leven, in het bijzonder bij mannen die zwaarlijvig zijn of type 2 diabetes. Dit staat bekend als late-onset hypogonadisme en kan de “mannelijke menopauze” bovengenoemde symptomen veroorzaken. Echter, dit is een zeldzame en specifieke ziekte die geen normaal onderdeel van het ouder worden.

Een diagnose van late-onset hypogonadisme kan meestal worden gemaakt op basis van uw symptomen en de resultaten van bloedonderzoek gebruikt om uw testosterongehalte te meten.

Als u een van de bovenstaande symptomen ondervindt, raadpleeg dan uw arts. Ze zullen vragen stellen over uw werk en persoonlijke leven, om te zien of uw symptomen kunnen worden veroorzaakt door een psychisch probleem, zoals stress of angst.

Als stress of angst je beïnvloeden, kunt u profiteren van medicatie of een pratende therapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT). Inspanning en ontspanning kan ook helpen. Lezen over

Uw arts kan ook een bloedonderzoek om uw testosterongehalte te meten bestellen. Als de resultaten suggereren heb je een tekort aan testosteron, kunt u worden doorverwezen naar een endocrinoloog (een specialist in hormoon problemen).

Als de specialist bevestigt deze diagnose, kunt u worden aangeboden testosteron vervanging van het hormoon gebrek te verhelpen, die uw symptomen moeten verlichten. Deze behandeling kan ofwel

Uw Health Check

4/8 /

Niet lijden in stilte met erectieproblemen of voortijdige ejaculatie: het vinden van de oorzaken en behandelingen

Het mannetje midlife crisis is iets wat mensen grapjes over, maar het kan pijnlijk voor degenen die erdoor worden

Miljoenen mensen hebben al hun vrije “midlife MOT”. Ontdek waarom deze health check-up is zo belangrijk

Werk, relaties, geld problemen – veel van de eisen van het leven kan stress veroorzaken. Leer hoe u het onder controle

Worstelen met stress?