melasma (chloasma) gids – oorzaken, symptomen en behandeling opties

Wat is het?

Melasma is een aandoening waarbij delen van de huid donkerder dan de omringende huid. Artsen noemen dit hyperpigmentatie. Dit vindt gewoonlijk op het gezicht, met name het voorhoofd, de wangen en boven de bovenlip. De donkere vlekken verschijnen vaak aan beide zijden van het gezicht in een bijna identiek patroon. De donkerder gekleurde plekken op de huid kan elke schaduw, van geelbruin tot diep bruin zijn. In zeldzame gevallen kunnen deze donkere vlekken verschijnen op andere zon-blootgestelde delen van het lichaam .; Melasma komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en meestal wordt geassocieerd met hormonale veranderingen. Dat is de reden waarom de donkere vlekken ontstaan ​​vaak tijdens de zwangerschap, of als een vrouw is het nemen van hormonale substitutietherapie (HST) of orale anticonceptiva. Melasma tijdens de zwangerschap is relatief vaak voor. Soms wordt “zwangerschapsmasker” of “chloasma.” De donkere vlekken duren meestal tot de zwangerschap eindigt .; De belangrijkste factor bij de ontwikkeling van melasma is blootstelling aan zonlicht. Het gebruik van medicijnen die u gevoelig voor de zon (photosensitizing) te maken kan uw risico op het ontwikkelen melasma te verhogen. Deze kunnen bestaan ​​uit een aantal cosmetica en geneesmiddelen die worden gebruikt om de eierstokken of problemen met de schildklier te behandelen. Bescherming tegen de zon is een noodzakelijk onderdeel van de behandeling van melasma. Bijvoorbeeld, vrouwen die zwanger zijn of die nemen een hormoon medicatie en vermijd de zon hebben minder kans om melasma dan zijn degenen die veel tijd doorbrengen in de zon te ontwikkelen .; symptomen; Donkere plekken op de huid op het voorhoofd, tempels, wangen of boven de bovenlip. De symptomen zijn strikt cosmetische – u zult niet het gevoel ziek, en de donkere huid zal niet pijnlijk zijn .; Diagnose; Een arts zal melasma diagnosticeren gewoon door te kijken naar je huid. Uw medische geschiedenis zal helpen om eventuele factoren die de aandoening kan hebben veroorzaakt vast te stellen .; Uw arts kan een speciale lamp die geeft af ultraviolet licht te gebruiken. Hierdoor kan de arts om patronen en diepte van de verkleuring van de huid meer duidelijk te zien .; Verwachte duur; De donkere vlekken duren meestal tot de zwangerschap eindigt of als u stopt met het innemen van de hormonale medicijnen en te beschermen tegen de zon. De patches geleidelijk vervagen gedurende vele maanden. Bij sommige mensen, de verkleuring nooit helemaal verdwijnt .; preventie; De beste manier om melasma voorkomen is om blootstelling van de huid aan de zon te beperken. Als je naar buiten in de zon, neem deze preventieve maatregelen; Draag een hoed met een rand om schaduw en bescherm uw gezicht .; Toepassen zonnebrandcrème (zoals zinkoxide of titaandioxide) kwetsbare gebieden .; Gebruik zonnebrandcrème die beschermt tegen zowel UV-A en UV-B-straling. De zonnefilter een zonbeschermingsfactor (SPF) van ten minste 30 hebben.

symptomen

Donkere plekken op de huid op het voorhoofd, tempels, wangen of boven de bovenlip. De symptomen zijn strikt cosmetische – u zult niet het gevoel ziek, en de donkere huid zal niet pijnlijk zijn .; Diagnose; Een arts zal melasma diagnosticeren gewoon door te kijken naar je huid. Uw medische geschiedenis zal helpen om eventuele factoren die de aandoening kan hebben veroorzaakt vast te stellen .; Uw arts kan een speciale lamp die geeft af ultraviolet licht te gebruiken. Hierdoor kan de arts om patronen en diepte van de verkleuring van de huid meer duidelijk te zien .; Verwachte duur; De donkere vlekken duren meestal tot de zwangerschap eindigt of als u stopt met het innemen van de hormonale medicijnen en te beschermen tegen de zon. De patches geleidelijk vervagen gedurende vele maanden. Bij sommige mensen, de verkleuring nooit helemaal verdwijnt .; preventie; De beste manier om melasma voorkomen is om blootstelling van de huid aan de zon te beperken. Als je naar buiten in de zon, neem deze preventieve maatregelen; Draag een hoed met een rand om schaduw en bescherm uw gezicht .; Toepassen zonnebrandcrème (zoals zinkoxide of titaandioxide) kwetsbare gebieden .; Gebruik zonnebrandcrème die beschermt tegen zowel UV-A en UV-B-straling. De zonnefilter een zonbeschermingsfactor (SPF) van ten minste 30 hebben.

Diagnose

Een arts zal melasma diagnosticeren gewoon door te kijken naar je huid. Uw medische geschiedenis zal helpen om eventuele factoren die de aandoening kan hebben veroorzaakt te bepalen.

Hoe lang duurt het?

De donkere vlekken duren meestal tot de zwangerschap eindigt of als u stopt met het innemen van de hormonale medicijnen en te beschermen tegen de zon. De patches geleidelijk vervagen gedurende vele maanden. Bij sommige mensen, de verkleuring nooit helemaal verdwijnt.

Hoe dit de gezondheid aandoening te voorkomen

De beste manier om melasma voorkomen is om blootstelling van de huid aan de zon te beperken. Als je naar buiten in de zon, neem deze preventieve maatregelen

Hoe de behandeling van deze gezondheidstoestand

Als hormonen te stabiliseren, de donkere vlekken van melasma meestal vervagen. Vrouwen die melasma als gevolg van de zwangerschap te ontwikkelen zien vaak de patches verdwijnen maanden nadat de baby geboren is. Vrouwen die orale anticonceptiva of hormonale substitutietherapie te nemen zien vaak de patches verdwijnen zodra ze stoppen met de medicijnen.

Wanneer naar de dokter te bezoeken

Raadpleeg uw arts als u onverklaarbare verkleuring van de huid te ontwikkelen. Hoewel melasma geen behandeling nodig, kan een arts melasma onderscheiden van andere huidaandoeningen die mogelijk moeten worden behandeld.

Prognose

Een groot deel van de verkleuring zal vervagen of verdwijnen zodra hormonen te stabiliseren en je uit het verblijf van de zon. Voor mensen die de verkleuringen lelijk vinden, kan de behandeling helpen om hardnekkige vlekken vervagen. U kunt ook cosmetica gebruiken om zelfs uit de huidskleur.