menopauze ziekte

Menopauze wordt gedefinieerd als die zich 12 maanden na je laatste menstruatie en markeert het einde van de menstruele cycli. Menopauze kan gebeuren in de jaren ’40 of ’50, maar de gemiddelde leeftijd is 51 in de Verenigde Staten.

Menopauze is een natuurlijk biologisch proces. Hoewel het ook eindigt vruchtbaarheid, kunt u gezond, vitaal en seksuele blijven. Sommige vrouwen voelen zich opgelucht, omdat ze niet langer zorgen te maken over de zwangerschap.

symptomen

Toch kan de lichamelijke symptomen, zoals opvliegers en emotionele symptomen van de menopauze uw slaap verstoren, lager uw energie of – voor sommige vrouwen – trekker angst of gevoelens van verdriet en verlies.

Onregelmatige menstruatie; Vaginale droogheid; Opvliegers; Nacht zweet; Slaapproblemen; Stemmingswisselingen; Gewichtstoename en vertraagde stofwisseling; Dunner wordend haar en droge huid; Verlies van borst volheid

Aarzel niet om de behandeling van symptomen die je lastig zoeken. Veel effectieve behandelingen beschikbaar zijn, van lifestyle aanpassingen aan hormoontherapie.

In de maanden of jaren voorafgaand aan de menopauze (perimenopauze), kunt u ervaren deze tekens en symptomen

Het is mogelijk, maar zeer ongebruikelijk, elke maand menstrueren tot aan je laatste menstruatie. Meer waarschijnlijk is, vindt u een aantal onregelmatigheden te ervaren in je menstruatie.

Natuurlijke daling van de reproductieve hormonen. Als je je de late jaren ’30 te benaderen, je eierstokken beginnen met het maken minder oestrogeen en progesteron – de hormonen die de menstruatie reguleren – en je vruchtbaarheid afneemt .; In uw jaren ’40, kan uw menstruatie worden langer of korter, zwaarder of lichter, en meer of minder frequent, tot uiteindelijk – gemiddeld leeftijd 51 – je hebt geen tijd meer .; Hysterectomie. Een hysterectomie dat je baarmoeder, maar niet de eierstokken (gedeeltelijke hysterectomie) verwijdert meestal geen onmiddellijke menopauze veroorzaken. Hoewel je niet langer periodes, je eierstokken nog los eieren en produceren van oestrogeen en progesteron .; Maar chirurgie die zowel uw baarmoeder en eierstokken (totale hysterectomie en bilaterale ovariëctomie) verwijdert veroorzaakt menopauze, zonder overgangsfase. Uw perioden stop dan onmiddellijk, en je bent waarschijnlijk om opvliegers en andere overgangsklachten tekenen en symptomen, die ernstig kan zijn, omdat deze hormonale veranderingen abrupt plaatsvinden in plaats van over meerdere jaren hebben zijn .; Chemotherapie en radiotherapie. Deze kankertherapieën kunnen menopauze veroorzaken, waardoor de symptomen zoals opvliegers tijdens of kort na het verloop van de behandeling. De stopzetting van de menstruatie (en vruchtbaarheid) is niet altijd permanent na chemotherapie, dus anticonceptie maatregelen kunnen nog steeds te wensen over .; Primaire ovariële insufficiëntie. Ongeveer 1 procent van de vrouwen ervaren de menopauze voor de leeftijd van 40 (vroegtijdige menopauze). Menopauze kan het gevolg zijn van primaire ovariële insufficiëntie – wanneer je eierstokken niet aan normale niveaus van de reproductieve hormonen te produceren – als gevolg van genetische factoren of auto-immuunziekte. Maar vaak geen oorzaak kan worden gevonden. Voor deze vrouwen is hormoontherapie gewoonlijk aanbevolen ten minste tot de natuurlijke menopauze leeftijd om de hersenen, hart en botten te beschermen.

Het overslaan van perioden perimenopause is gebruikelijk en verwacht. Vaak zal menstruatie iedere twee tot vier maanden optreden tijdens de perimenopauze, met name een tot twee jaar voor de menopauze. Ondanks de onregelmatige menstruatie, zwangerschap is mogelijk. Als u een periode hebt overgeslagen, maar zijn niet zeker dat je hebt begonnen met de menopauze overgang, kunt u bepalen of u zwanger bent.

Hart en bloedvaten (cardiovasculaire) ziekte. Wanneer uw oestrogeenspiegel afnemen, uw risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Hartziekte is de voornaamste doodsoorzaak bij vrouwen als bij mannen. Dus het is belangrijk om regelmatig te bewegen, gezond eten en onderhouden van een normaal gewicht. Vraag uw arts om advies over hoe u uw hart te beschermen, zoals hoe je je cholesterol of bloeddruk te verlagen als het te hoog .; Osteoporose. Deze aandoening veroorzaakt botten broos en zwak, wat leidt tot een verhoogd risico op botbreuken. Tijdens de eerste jaren na de menopauze, kunt u de botdichtheid te verliezen in een snel tempo, het verhogen van uw risico op osteoporose. Postmenopauzale vrouwen met osteoporose zijn bijzonder gevoelig voor fracturen van hun heupen, polsen en rug .; Urine-incontinentie. Als de weefsels van je vagina en de urethra elasticiteit verliest, kunt u frequente, plotselinge, sterke aandrang om te plassen, gevolgd door een onvrijwillig urineverlies ervaren (urge-incontinentie), of het verlies van urine met hoesten, lachen of tillen (stress-incontinentie) . U kunt urineweginfecties vaker hebben .; Versterking van de bekkenbodemspieren met Kegel oefeningen en het gebruik van een actueel vaginale oestrogeen kan helpen verlichten van symptomen van incontinentie .; Seksuele functie. Vaginale droogheid van een verminderde vocht productie en verlies van elasticiteit kan tijdens geslachtsgemeenschap ongemak en lichte bloeden veroorzaken. Ook, verminderd gevoel kan uw verlangen naar seksuele activiteit (libido) te verminderen .; Op basis van water vaginale moisturizers en smeermiddelen kan helpen. Kies producten die niet glycerine bevatten, omdat vrouwen die gevoelig zijn voor deze chemische branden en irritatie kunnen ervaren. Als een vaginaal glijmiddel is niet genoeg, veel vrouwen profiteren van het gebruik van lokale vaginale oestrogeenbehandeling, beschikbaar als een vaginale crème, tablet of ring .; Gewichtstoename. Veel vrouwen gewichtstoename tijdens de menopauze overgang en na de menopauze, omdat de stofwisseling vertraagt. Het kan nodig zijn om minder te eten en meer te bewegen, alleen maar om je huidige gewicht te behouden.

Oorzaken

Vanaf de perimenopauze, plannen regelmatige bezoeken met uw arts voor preventieve gezondheidszorg en eventuele medische zorgen. Blijven krijgen van deze afspraken tijdens en na de menopauze.

Preventieve gezondheidszorg kunnen zijn aanbevolen screenings in de menopauze, zoals een colonoscopie, mammografie, lipide-screening, schildklier testen als voorgesteld door uw geschiedenis, en de borst en het bekken examens.

Vraag altijd medisch advies als u bloeden uit de vagina na de menopauze.

Menopauze kan het gevolg zijn van

Natuurlijke daling van de reproductieve hormonen. Als je je de late jaren ’30 te benaderen, je eierstokken beginnen met het maken minder oestrogeen en progesteron – de hormonen die de menstruatie reguleren – en je vruchtbaarheid afneemt.

complicaties

In uw jaren ’40, kan uw menstruatie worden langer of korter, zwaarder of lichter, en meer of minder frequent, tot uiteindelijk – gemiddeld leeftijd 51 – je hebt geen tijd meer.

Blijf op de hoogte van uw symptomen. Bijvoorbeeld, maak een lijst van het aantal opvliegers ervaart u in een dag of een week en merk hoe ernstig ze zijn .; Maak een lijst van medicijnen, kruiden en vitamine supplementen die u neemt. Neem de doses en hoe vaak je ze .; Heeft u een familielid of goede vriend begeleiden u, indien mogelijk. U kunt een heleboel informatie worden gegeven bij uw bezoek, en het kan moeilijk zijn om alles te onthouden .; Neem een ​​notebook of notitieblok met u. Gebruik het om belangrijke informatie op: tijdens uw bezoek .; Maak een lijst van vragen aan uw arts te vragen. Lijst eerst uw belangrijkste vragen.

Voorbereiding voor uw afspraak

Hysterectomie. Een hysterectomie dat je baarmoeder, maar niet de eierstokken (gedeeltelijke hysterectomie) verwijdert meestal geen onmiddellijke menopauze veroorzaken. Hoewel je niet langer periodes, je eierstokken nog los eieren en produceren van oestrogeen en progesteron.

Wat voor soort testen zou ik nodig heb, indien van toepassing ?; Welke behandelingen zijn beschikbaar voor mijn klachten te minimaliseren ?; Is er iets wat ik kan doen om mijn symptomen te verlichten ?; Welke stappen kan ik nemen om mijn gezondheid te behouden ?; Zijn er alternatieve therapieën Soms probeer ik ?; Heeft u gedrukt materiaal of brochures ik met me mee kan nemen ?; Welke websites raden jullie aan?

Maar chirurgie die zowel uw baarmoeder en eierstokken (totale hysterectomie en bilaterale ovariëctomie) verwijdert veroorzaakt menopauze, zonder overgangsfase. Uw perioden stop dan onmiddellijk, en je bent waarschijnlijk om opvliegers en andere overgangsklachten tekenen en symptomen, die ernstig kan zijn, omdat deze hormonale veranderingen voordoen abrupt in plaats van over meerdere jaren hebben bent.

Ben je nog steeds met periodes ?; Wanneer was je laatste menstruatie ?; Hoe vaak heb je ervaren hinderlijke symptomen ?; Hoe ongemakkelijk niet uw symptomen je ?; Is er iets lijken om uw klachten te verbeteren ?; Is er iets te maken uw symptomen erger?

Tests en diagnose

Na de menopauze, het risico van bepaalde medische aandoeningen verhoogt. Voorbeelden omvatten

Urine-incontinentie. Als de weefsels van je vagina en de urethra elasticiteit verliest, kunt u frequente, plotselinge, sterke aandrang om te plassen, gevolgd door een onvrijwillig urineverlies ervaren (urge-incontinentie), of het verlies van urine met hoesten, lachen of tillen (stress-incontinentie) . U kunt urineweginfecties vaker hebben.

Follikelstimulerend hormoon (FSH) en oestrogeen (estradiol), omdat uw FSH te verhogen en estradiol niveaus dalen als de menopauze optreedt; Schildklier-stimulerend hormoon (TSH), omdat een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) symptomen lijken op die van de menopauze kan veroorzaken

Versterking van de bekkenbodemspieren met Kegel oefeningen en het gebruik van een actueel vaginale oestrogeen kan helpen verlichten van symptomen van incontinentie.

Hormoontherapie. Oestrogeen therapie blijft veruit de meest effectieve behandeling voor het verlichten menopauzale opvliegers. Afhankelijk van uw persoonlijke en familiale medische geschiedenis, kan uw arts oestrogeen in de laagste dosis die nodig is om verlichting van de symptomen voor u aanraden. Als u nog uw baarmoeder, zult u progestageen nodig in aanvulling op oestrogeen. Oestrogeen helpt ook voorkomen botverlies. En hormoontherapie kan je hart profiteren als na de laatste menstruatie begon binnen vijf jaar .; Vaginale oestrogeen. Vaginale droogheid te verlichten, kan oestrogeen direct worden toegediend aan de vagina die een vaginale crème, tablet of ring. Deze behandeling releases slechts een kleine hoeveelheid oestrogeen, die wordt geabsorbeerd door de vaginale weefsel. Het kan helpen verlichten van vaginale droogheid, ongemak met geslachtsgemeenschap en sommige plasklachten .; Lage dosis antidepressiva. Bepaalde antidepressiva met betrekking tot de klasse van geneesmiddelen genaamd selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI’s) kunnen menopauzale opvliegers verminderen. Een lage dosis antidepressivum voor het beheer van opvliegers kunnen nuttig zijn voor vrouwen die geen oestrogeen kan nemen om gezondheidsredenen of voor vrouwen die een antidepressivum voor een stemmingsstoornis nodig zijn .; Gabapentin (Neurontin). Gabapentine is goedgekeurd voor de behandeling van epileptische aanvallen, maar het is ook aangetoond te helpen verminderen opvliegers. Dit geneesmiddel is nuttig bij vrouwen die geen oestrogeen therapie kan gebruiken en bij degenen die ook migraine .; Geneesmiddelen ter voorkoming of behandeling van osteoporose. Afhankelijk van de individuele behoeften, kan de arts medicijnen aanbevelen ter voorkoming of behandeling van osteoporose. Verschillende medicijnen beschikbaar die helpen bij het verminderen botverlies en risico van fracturen.

Seksuele functie. Vaginale droogheid van een verminderde vocht productie en verlies van elasticiteit kan tijdens geslachtsgemeenschap ongemak en lichte bloeden veroorzaken. Ook, verminderd gevoel kan uw verlangen naar seksuele activiteit (libido) te verminderen.

Op basis van water vaginale moisturizers en smeermiddelen kan helpen. Kies producten die niet glycerine bevatten, omdat vrouwen die gevoelig zijn voor deze chemische branden en irritatie kunnen ervaren. Als een vaginaal glijmiddel is niet genoeg, veel vrouwen profiteren van het gebruik van lokale vaginale oestrogeenbehandeling, beschikbaar als een vaginale crème, tablet of ring.

Cool opvliegers. Kleden in lagen, hebben een koud glas water of ga ergens koeler. Probeer aan te wijzen wat triggers je opvliegers. Voor veel vrouwen, kunnen triggers zijn warme dranken, cafeïne, gekruid voedsel, alcohol, stress, warm weer en zelfs een warme kamer .; Verlaag vaginale ongemakken. Gebruik over-the-counter, op water gebaseerde vaginale smeermiddelen (Astroglide, K-Y gelei, anderen) of moisturizers (Replens, anderen). Kies producten die niet glycerine bevatten, die branderig of irritatie kunnen veroorzaken bij vrouwen die gevoelig zijn voor die chemische stof zijn. Logeren ook seksueel actief helpt bij het verhogen van de bloedstroom naar de vagina .; Krijg genoeg slaap. Vermijd cafeïne, die kan het moeilijk maken om te slapen, en te voorkomen dat het drinken van te veel alcohol, die de slaap kan onderbreken. Oefening tijdens de dag, maar niet vlak voor het slapen gaan. Als opvliegers storen in uw slaap, moet je een manier vinden om ze te beheren voordat je voldoende rust kunt krijgen .; Oefen ontspanningstechnieken. Technieken zoals diep ademhalen, tempo ademhaling, geleide fantasie, massage en progressieve ontspanning van de spieren kunnen helpen verlichten van symptomen van de menopauze. U kunt een aantal boeken, cd’s en online aanbod op verschillende ontspanningsoefeningen vinden .; Versterk je bekkenbodem. Bekkenbodemspieroefeningen, genaamd Kegel oefeningen, kunnen sommige vormen van urine-incontinentie te verbeteren .; Eet een gebalanceerd dieet. Omvatten een scala van fruit, groenten en volkoren granen. Beperk verzadigde vetten, oliën en suikers. Vraag uw provider als u calcium of vitamine D-supplementen te helpen voldoen aan dagelijkse behoeften nodig .; Niet roken. Roken verhoogt het risico op hart-en vaatziekten, beroertes, osteoporose, kanker en een reeks andere gezondheidsproblemen. Het kan ook toenemen opvliegers en breng op eerdere menopauze .; Oefen regelmatig. Krijg regelmatige fysieke activiteit of oefening op de meeste dagen te helpen beschermen tegen hart-en vaatziekten, diabetes, osteoporose en andere voorwaarden in verband met het ouder worden.

Behandelingen en drugs

Je eerste afspraak zal waarschijnlijk met ofwel uw primaire zorgverlener of een gynaecoloog.

Plantaardige oestrogenen (fyto-oestrogenen). Deze oestrogenen van nature in bepaalde voedingsmiddelen. Er zijn twee hoofdtypen van fyto-oestrogenen – isoflavonen en lignanen. Isoflavonen worden gevonden in soja, kikkererwten en andere peulvruchten. Lignanen optreden in lijnzaad, volle granen, en sommige groenten en fruit .; Of de oestrogenen in deze levensmiddelen kunnen opvliegers en andere symptomen van de menopauze te verlichten moet nog worden bewezen, maar de meeste studies hebben ze niet effectief gevonden. Isoflavonen hebben een aantal zwakke oestrogeen-achtige effecten, dus als je borstkanker hebt gehad, overleg dan met uw arts voordat u aan te vullen uw dieet met isoflavonen pillen .; Bio-identieke hormonen. De uitdrukking “bio-identieke” betekent de hormonen in het product zijn chemisch identiek aan die het lichaam produceert. Echter, nog verergerd bio-identieke hormonen zijn niet gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA), zodat de kwaliteit en de risico’s kunnen variëren. Maar er zijn veel door de FDA goedgekeurde bioidentical formuleringen beschikbaar in een verscheidenheid van de sterke punten bij de apotheek – praten met uw arts om te zien of een van deze een goede optie voor u kunnen zijn .; Zilverkaars. Zilverkaars is populair bij veel vrouwen met symptomen van de menopauze. Maar er is weinig bewijs dat zilverkaars effectief is, en het supplement kan schadelijk zijn voor de lever .; Yoga. Sommige studies tonen aan dat yoga effectief bij het verminderen van het aantal opvliegers bij vrouwen overgangsklachten kan zijn. Tai chi en qi gong, die een reeks van langzame bewegingen en meditatie zijn, kunnen soortgelijke resultaten opleveren. Het beste is om een ​​klasse te nemen om te leren hoe houdingen en de juiste ademhaling technieken uit te voeren .; Acupunctuur. Acupunctuur kan sommige tijdelijke uitkering hebben in het helpen om opvliegers te verminderen.

Omdat afspraken kunnen kort zijn, is het een goed idee om voor te bereiden op voorhand

Een aantal fundamentele vragen te stellen zijn onder andere

Lifestyle en huismiddeltjes

Bovendien, aarzel dan niet om vragen op elk moment tijdens uw afspraak vragen.

Enkele vragen aan uw arts zou kunnen vragen omvatten

Alternatief medicijn

Tekenen en symptomen van de menopauze zijn meestal genoeg om de meeste vrouwen zeggen dat ze begonnen met de menopauze overgang. Als u zich zorgen maakt over onregelmatige menstruatie of opvliegers hebben, praten met uw arts. In sommige gevallen kunnen andere evaluatie worden aanbevolen.

Meer informatie over de menopauze

Tests typisch niet noodzakelijk menopauze diagnosticeren. Maar onder bepaalde omstandigheden kan uw arts bloedonderzoek aanbevelen aan uw niveau van controleren

Menopauze vereist geen medische behandeling. In plaats daarvan, behandelingen gericht op het verlichten van uw tekenen en symptomen en het voorkomen of beheren van chronische aandoeningen die kunnen optreden bij het ouder worden. Behandelingen kunnen bestaan ​​uit

Alvorens te beslissen over enige vorm van behandeling, praten met uw arts over uw mogelijkheden en de risico’s en voordelen die betrokken zijn bij elk. Controleer uw opties jaarlijks, als uw behoeften en behandeling opties kunnen veranderen.

Gelukkig zijn veel van de symptomen geassocieerd met de menopauze zijn tijdelijk. Neem deze stappen te helpen verminderen of de gevolgen daarvan te voorkomen

Veel benaderingen zijn gepromoot als hulpmiddel bij het beheer van de symptomen van de menopauze, maar weinigen van hen hebben wetenschappelijk bewijs voor back-up van de conclusies. Sommige complementaire en alternatieve behandelingen die zijn of worden bestudeerd omvatten

Meer over Menopauze

Plantaardige oestrogenen (fyto-oestrogenen). Deze oestrogenen van nature in bepaalde voedingsmiddelen. Er zijn twee hoofdtypen van fyto-oestrogenen – isoflavonen en lignanen. Isoflavonen worden gevonden in soja, kikkererwten en andere peulvruchten. Lignanen optreden in lijnzaad, volle granen, en sommige groenten en fruit.

Of de oestrogenen in deze levensmiddelen kunnen opvliegers en andere symptomen van de menopauze te verlichten moet nog worden bewezen, maar de meeste studies hebben ze niet effectief gevonden. Isoflavonen hebben een aantal zwakke oestrogeen-achtige effecten, dus als je borstkanker hebt gehad, overleg dan met uw arts voordat u aan te vullen uw dieet met isoflavonen pillen.

Je hebt misschien gehoord van – of zelfs geprobeerd – andere voedingssupplementen, zoals rode klaver, kava, dong quai, DHEA, teunisbloemolie en wilde yam (natuurlijke progesteron crème). Wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit ontbreekt, en sommige van deze producten kan schadelijk zijn.

Praat met uw arts voordat u een kruiden of voedingssupplementen voor de symptomen van de menopauze. De FDA regelt niet kruidenproducten, en sommige kunnen gevaarlijk zijn of een wisselwerking met andere medicijnen die je neemt, het zetten van uw gezondheid in gevaar.

1

)