microben

Inzicht Microben

Microben zijn kleine organismen-te klein om te zien zonder een microscoop, maar ze zijn er in overvloed op Aarde. Ze wonen overal in de lucht, bodem, rock en water. Sommigen leven gelukkig in verschroeiende hitte, terwijl anderen gedijen in vrieskou. Sommige microben hebben zuurstof nodig om te leven, maar anderen niet. Deze microscopische organismen worden gevonden in planten en dieren en in het menselijk lichaam.

Sommige bacteriën veroorzaken ziekte bij mensen, planten en dieren. Anderen zijn van essentieel belang voor een gezond leven, en we konden niet zonder hen. Inderdaad, de relatie tussen microben en mensen is delicaat en complex.

De meeste bacteriën behoren tot een van de vier hoofdgroepen: bacteriën, virussen, schimmels of protozoa. Een gemeenschappelijk woord voor microben die ervoor zorgen dat de ziekte is “ziektekiemen.” Sommige mensen verwijzen naar ziekteverwekkende microben als “bugs.” “Ik heb de griep bug,” bijvoorbeeld, is een zin die u kunt horen tijdens de winter aan een influenzavirus infectie te beschrijven.

Sinds de 19e eeuw, we hebben gekend microben veroorzaken infectieziekten. Tegen het einde van de 20e eeuw, onderzoekers begonnen om te leren dat microben ook bijdragen aan de vele chronische ziekten en aandoeningen. Montage wetenschappelijke gegevens sterk verbindt microben sommige vormen van kanker, coronaire hartziekte, diabetes, multiple sclerose en chronische longziekten.

Download een PDF van het Understanding Microben boekje.