nasofarynxcarcinoom

Nasopharyngeal (nay-zoh-fuh-RIN-jee-ul) carcinoom is kanker die ontstaat in de neus-keelholte, die zich achter je neus en boven de achterkant van je keel.

Nasofarynxcarcinoom is zeldzaam in de Verenigde Staten. In andere delen van de wereld – met name Zuidoost-Azië – nasofarynxcarcinoom gebeurt veel vaker.

Nasofarynxcarcinoom is moeilijk vroeg detecteren. Dat komt waarschijnlijk omdat de nasofarynx niet gemakkelijk te onderzoeken en symptomen van nasofaryngeale carcinomen lijken op die van andere, meer gemeenschappelijke voorwaarden.

Behandeling voor nasofaryngeale carcinoom gaat meestal radiotherapie, chemotherapie of een combinatie van beide. U kunt werken met uw arts om de juiste aanpak, afhankelijk van uw specifieke situatie te bepalen.

In een vroeg stadium kan nasofarynxcarcinoom geen symptomen veroorzaken. Mogelijke merkbare symptomen van nasofarynxcarcinoom omvatten

Vroege nasofarynxcarcinoom symptomen kunnen niet altijd vragen om uw arts te zien. Echter, als u een ongebruikelijke en blijvende veranderingen in je lichaam, zoals ongebruikelijke verstopte neus, die niet goed lijken te u merkt, raadpleeg uw arts.

Kanker begint wanneer één of meer genetische mutaties veroorzaken normale cellen onbeheerst groeien, binnendringen omringende structuren en uiteindelijk verspreiden (metastaseren) naar andere delen van het lichaam. In nasofaryngeale carcinomen Dit proces begint in de squameuze cellen die het oppervlak van de nasopharynx lijn.

Wanneer een arts te zien

Wat je kunt doen

Precies wat veroorzaakt het gen mutaties die leiden tot nasofaryngeale carcinoom is onbekend, maar factoren, zoals het Epstein-Barr virus, dat het risico van deze kanker verhogen geïdentificeerd. Het is echter niet duidelijk waarom sommige mensen met alle risicofactoren nooit kanker te ontwikkelen, terwijl anderen die hebben geen duidelijke risicofactoren te doen.

Onderzoekers hebben een aantal factoren die verschijnen om uw risico op het ontwikkelen nasofarynxcarcinoom verhogen geïdentificeerd, met inbegrip van

Wat te verwachten van uw arts

Nasofarynxcarcinoom complicaties kunnen omvatten

Tests om nasofarynxcarcinoom diagnosticeren

Kanker die zich naar andere delen van het lichaam. Nasofarynxcarcinoom spreidt frequent (uitzaaiing) voorbij de nasopharynx.

Tests ter bepaling van de omvang van de kanker

De meeste mensen met nasofarynxcarcinoom hebben regionale metastasen. Dat betekent kankercellen uit de oorspronkelijke tumor zijn gemigreerd naar nabijgelegen gebieden, zoals de lymfeklieren in de hals.

Bestralingstherapie

Kankercellen die verspreid naar andere delen van het lichaam (metastasen) meestal reizen naar de botten, longen en lever.

chemotherapie

Als uw arts vermoedt of nasopharyngeal kanker is gediagnosticeerd, kunt u worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van kanker (oncoloog) of naar een arts die is gespecialiseerd in het oor, neus en keel problemen (KNO-arts).

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en het kan moeilijk zijn om alles wat u wilt bespreken onthouden, is het een goed idee om te worden goed voorbereid. Hier zijn enkele suggesties voor je klaar, en wat te verwachten van uw arts.

Een lijst van uw belangrijkste vragen eerst, voor het geval de tijd om is. Voor nasofarynxcarcinoom, een aantal fundamentele vragen te stellen zijn onder andere

En, als uw arts iets dat niet duidelijk zegt, aarzel dan niet om te vragen.

Uw arts zal waarschijnlijk een aantal vragen voor u. Als u klaar bent om ze te beantwoorden bent, kan het tijd besparen voor meer van uw vragen. Sommige potentiële vragen uw arts zou kunnen vragen omvatten

Tests en procedures gebruikt om nasofarynxcarcinoom diagnosticeren omvatten

Examen met behulp van een camera te zien in je neus-keelholte. Als nasofarynxcarcinoom wordt vermoed, kan uw arts een nasale endoscopie aanraden.

Deze test maakt gebruik van een dunne, flexibele buis met een camera op het eind te zien in je neus-keelholte en op zoek naar afwijkingen. De camera kan worden ingebracht via de neus of via de opening in de achterkant van je keel die leidt in uw nasopharynx.

Nasale endoscopie kan plaatselijke verdoving nodig.

Chirurgie

Zodra de diagnose is bevestigd, uw arts orders andere tests voorzover (stadium) van de kanker, zoals beeldvorming beproevingen.

Omgaan met een droge mond

Imaging tests kunnen omvatten

Tests voor het screenen op nasofarynxcarcinoom

Zodra uw arts heeft bepaald dat de omvang van uw kanker, een Romeins cijfer dat betekent het stadium wordt toegewezen. De etappes van nasopharyngeal assortiment kanker van I tot en met IV.

Het podium wordt gebruikt samen met een aantal andere factoren om uw behandeling plan en uw prognose te bepalen. Een lager getal betekent dat de kanker is klein en beperkt tot de nasopharynx. Een hoger cijfer betekent kanker zich buiten de nasofarynx knooppunten lymfe in de nek of op andere gebieden van het lichaam.

U en uw arts samenwerken om een ​​behandelplan te ontwikkelen op basis van verschillende factoren, zoals het stadium van de kanker, uw behandeling doelen, uw algehele gezondheid en de bijwerkingen die u bereid bent te tolereren zijn.

Behandeling voor nasofaryngeale carcinoom begint meestal met bestraling of een combinatie van bestraling en chemotherapie.

Radiotherapie maakt gebruik van high-powered energiestralen zoals röntgenstralen of protonen, om kankercellen te doden.

Radiotherapie voor nasofarynxcarcinoom wordt meestal toegediend in een procedure genaamd externe bestraling. Tijdens deze procedure, bent u gepositioneerd op een tafel en een grote machine wordt gemanoeuvreerd om je heen, het richten van straling naar de precieze plek waar het uw kanker kunnen richten.

Voor kleine nasofaryngeale tumoren, kan radiotherapie de enige behandeling nodig. In andere situaties kan bestraling worden gecombineerd met chemotherapie.

Radiotherapie draagt ​​een risico op bijwerkingen, met inbegrip van tijdelijke roodheid van de huid, gehoorverlies en een droge mond.

Een ander type radiotherapie, een inwendige vorm van straling (brachytherapie), soms bij recidiverend nasofarynxcarcinoom. Met deze behandeling, worden radioactieve zaden of draden gepositioneerd in de tumor of zeer dichtbij.

Bestraling hoofd en nek, vooral in combinatie met chemotherapie, veroorzaakt vaak ernstige zweren in de mond en keel. Soms zijn deze zweren maken het moeilijk om te eten of te drinken. Als dit gebeurt, kan uw arts u aanraden het inbrengen van een buis in je keel of maag. Voedsel en water worden geleverd via de buis totdat uw mond en keel te herstellen.

Chemotherapie is een behandeling met geneesmiddelen die chemicaliën gebruikt om kankercellen te doden. Cytostatica kan worden gegeven in pilvorm, toegediend via een ader of beide. Chemotherapie kan worden gebruikt voor de behandeling nasofarynxcarcinoom drie manieren

Chemotherapie tegelijkertijd bestralingstherapie. Wanneer de twee behandelingen worden gecombineerd, chemotherapie verhoogt de effectiviteit van stralingstherapie. Deze gecombineerde behandeling wordt genoemd gelijktijdige therapie of chemoradiatie.

Echter, bijwerkingen van chemotherapie zijn toegevoegd om de bijwerkingen van bestraling, waardoor gelijktijdige behandeling moeilijker te verdragen.

Chemotherapie na radiotherapie. Uw arts kan adviseren chemotherapie na radiotherapie of na gelijktijdige behandeling.

Chemotherapie wordt gebruikt om de resterende kankercellen in het lichaam aanvallen, waaronder die welke elders kunnen zijn afgebroken van de oorspronkelijke tumor en verspreiden.

Enige controverse bestaat over de vraag of aanvullende chemotherapie daadwerkelijk verbetert de overleving bij mensen met nasofarynxcarcinoom. Veel mensen die chemotherapie ondergaan na gelijktijdige behandeling niet in staat zijn om de bijwerkingen te tolereren en moet de behandeling stop te zetten.

Welke chemotherapie medicijnen die u ontvangt en hoe vaak zal worden bepaald door uw arts. De bijwerkingen die u waarschijnlijk te ervaren is afhankelijk van welke medicijnen die u ontvangt bent.

Chirurgie wordt niet vaak gebruikt als een behandeling voor nasofaryngeale carcinoom. Chirurgie kan worden gebruikt om kankercellen lymfeklieren in de hals te verwijderen.

In sommige gevallen, kan een operatie worden gebruikt om een ​​tumor uit de nasofarynx te verwijderen. Dit vereist gewoonlijk de chirurg een insnijding in het dak van de mond om de zone aan de kankerweefsel te verwijderen.

Radiotherapie voor nasofarynxcarcinoom veroorzaakt vaak een droge mond (xerostomie).

Het hebben van een droge mond niet prettig. Het kan ook leiden tot frequente infecties in je mond en moeite met eten, slikken en spreken, en kan leiden tot problemen met de gezondheid van uw tanden te verhogen. Vraag uw arts of u een tandarts moet zien als je ervaart droge mond complicaties.

U kunt wat hulp van een droge mond en de complicaties ervan vinden als je

Vertel uw arts als u een droge mond. Hij of zij kan behandelingen om u te helpen omgaan met meer ernstige tekenen en symptomen van een droge mond. Uw arts kan u ook verwijzen naar een diëtist die u kan helpen voedingsmiddelen die gemakkelijker zijn om te eten als je ervaart een droge mond te vinden.

Iedereen gaat met een diagnose van kanker in zijn of haar eigen manier. Je zou shock en angst ervaren na uw diagnose. Gun jezelf de tijd om te rouwen.

Een diagnose van kanker kan je het gevoel alsof je hebt weinig controle, dus stappen ondernemen om jezelf te bekrachtigen en te controleren wat je kunt over uw gezondheid. Probeer

Leer genoeg om vertrouwen te maken beslissingen te voelen. Noteer vragen en hen vragen bij de volgende afspraak met uw arts. Hier krijg je een vriend of familielid om afspraken te komen met u om aantekeningen te maken.

Vraag uw gezondheidszorg team voor verdere bronnen van informatie. Verzamel genoeg informatie, zodat u vertrouwen in het nemen van beslissingen over uw behandeling voelen.

Neem contact op met het National Cancer Institute voor informatie online of telefonisch op 800-4-kanker (800-422-6237). De American Cancer Society biedt ook ondersteuning en informatie op de website en per telefoon op 800-227-2345.

Zoek iemand om mee te praten. U vindt het misschien helpt om iemand om mee te praten over je emoties. Dit kan een goede vriend of familielid die is een goede luisteraar.

Andere mensen die als steun kunnen dienen onder andere maatschappelijk werkers en psychologen – vraag uw arts voor een verwijzing. Praat met uw pastor, rabbijn of andere geestelijke leider.

Andere mensen met kanker kan een uniek perspectief bieden, dus overwegen te sluiten bij een steungroep – of het nu in uw gemeenschap of online. Neem contact op met de American Cancer Society voor meer informatie over de ondersteuning van groepen.

Zorg voor jezelf. Bereid jezelf voor de behandeling door het maken van gezonde keuzes. Bijvoorbeeld, als u rookt, stoppen met roken.

Eet een verscheidenheid van groenten en fruit. Krijg oefening wanneer je voelt er naar toe, maar contact op met uw arts voordat u begint een nieuw trainingsprogramma.

Probeer om genoeg slaap te krijgen, zodat je verfrist wakker gevoel. Praat met uw arts als u problemen heeft met slapen. Probeer stress te controleren door voorrang te geven wat voor u belangrijk is.

Deze gezonde keuzes kan het makkelijker voor je lichaam om te gaan met de bijwerkingen van de behandeling te maken.

Geen zekere manier bestaat om nasofarynxcarcinoom voorkomen. Echter, als je bezorgd bent over uw risico op nasofarynxcarcinoom bent, kunt u overwegen het vermijden van gewoonten die zijn geassocieerd met de ziekte. Bijvoorbeeld, kunt u ervoor kiezen om te bezuinigen op de hoeveelheid gezouten voedsel dat je eet te snijden of te vermijden deze voedingsmiddelen helemaal.

In de Verenigde Staten en in andere gebieden waar de ziekte zeldzaam is, is routinematige screening voor nasofarynxcarcinoom niet gedaan.

Maar in de gebieden van de wereld waar nasofarynxcarcinoom is veel vaker voor – bijvoorbeeld in sommige gebieden van China – artsen kunnen screenings voor mensen die geacht worden een hoog risico van de ziekte te bieden. Screening kan bloedonderzoek inhouden tegen het Epstein-Barr virus te detecteren.

een bezoek aan uw arts